Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Jellemző a mellfájdalom a női futókra

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: mellfájdalom, nők, futás
Jellemző a mellfájdalom a női futókra

A nagyobb kosárméretű sportolók fogékonyabbak a problémára, de a gyermekteleneknél is nagyobb arányban jelentkezik a panasz - derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a sportmelltartó viselése nem mindig segít. A londoniak a nemzetközi maratonra való készülés alkalmából döntöttek úgy, hogy a tavaly regisztrált csaknem 1300 női versenyző válaszai alapján vizsgálódnak a témában. Az érintetteket megkérdezték, mennyit és milyen intenzitással edzenek, rendszeresen részt vesznek-e maratoni futáson, használnak-e sportmelltartót vagy más támasztó eszközt, illetve tapasztalnak-e emlőfájdalmat.

A futók csaknem egyharmada (32 százalékuk, azaz 412 fő) úgy nyilatkozott, hogy jelentkezett már nála mellfájdalom. A nagyobb kebel nagyobb kockázatot jelentett: az F vagy annál nagyobb kosárméretű hölgyek fele szenvedett a panasztól, míg az A kosarasok negyede. Ezen kívül a még nem szültek nagyobb valószínűséggel éreztek már fájdalmat a mellükben, mint az anyák. Az érintettek fele a menstruációs ciklust hibáztatta a fájdalomért, de harmaduk szerint csak alkalmanként mutatkozott ilyen összefüggés. Míg a nők 12 százaléka úgy vélte, hogy hormonális tényezők rontják a helyzetet, hetedük egyértelműen az edzéssel hozta összefüggésbe a fájdalom erősödését. Nyolc százalékuk kínzónak minősítette a fájdalmat, míg 17 százalékuknál befolyásolta a tünet az edzési képességet.


Az emlőfájdalomtól szenvedők több mint negyede csökkentette a mozgásadagját a panasz miatt, míg ötödük hagyott már ki edzést miatta. A tünet csillapításának legnépszerűbb módja a sportmelltartó viselése volt, minden ötödik válaszadó ezt jelölte meg, ám az összes résztvevő esetében tízből kilencen egyébként is hordják a ruhadarabot futás közben. „Ez azt jelenti, hogy a sportmelltartó nem fogadható el a mellfájdalom kizárólagos kezeléseként, és a tervezőknek még van hová fejlődniük" - nyilatkozták a kutatók. A mellfájdalommal küszködők nyolcada fájdalomcsillapítóra vagy lélegzet-visszatartásra esküdött futás közben. Negyvennégy százalékuk viszont semmilyen intézkedést nem tett az enyhítésre.


„Az edzés és a mellfájdalom közötti összefüggés még tisztázásra vár. Ez a tanulmány azonban alátámasztja, hogy az intenzív mozgás gyakran együtt jár a mellfájdalom jelentkezésével" - összegezték a szakértők.