Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Focival a magas vérnyomás ellen

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: magas vérnyomás, foci, férfiak, hipertónia
Focival a magas vérnyomás ellen

A legújabb kutatások szerint a focizás segíthet csökkenteni a felnőttek magas vérnyomását. Brit tudósok 22, 31 és 54 év közötti, enyhe és közepesen súlyos hipertóniában szenvedő férfit vizsgáltak meg, akik a kutatás idején hetente kétszer egy órát áldoztak szabadidejükből a focizásra. Hat hónappal később a résztvevők vérnyomása jelentős mértékben csökkent, sőt, háromnegyedüknél teljesen visszaállt a normál értékre. Ezen felül a tüdőfunkcióik is javultak, valamint nyugalmi pulzusszámuk és testzsír-arányuk is csökkent. A kutatás részletes leírása a Medicine & Science in Sports & Exercise című szaklap márciusi számában olvasható.

"A vizsgálati eredmények is bizonyítják, hogy a foci nemcsak kiváló szabadidős tevékenység, de segíthet javítani egészségi állapotunkat is. Mint azt láthattuk, a futballhoz hasonló, aerob jellegű mozgásformák számtalan módon segíthetnek az életminőség javításában is" - nyilatkozta Peter Krustrup, az Exeter Egyetem munkatársa.


A kutatók a későbbiekben szeretnék megvizsgálni, hogy a vizsgálati eredmények az átlag népességre vonatkozva is megállják-e a helyüket.


A kezeletlen magas vérnyomás könnyen agyvérzés és veseelégtelenség kialakulásához vezethet.


Korábbi felmérések bizonyították, hogy a testmozgás több mint 40 krónikus betegség megelőzésében és kezelésében segíthet. A felnőtteknek heti 150 percnyi közepesen megerőltető testmozgásra van szükségük, míg gyerekek esetében a napi egy óra testmozgás az ajánlott.