Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

MOTE projekt Budapesten

2009. 10. 28 15:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: mote project, akadálymentesítés, fogyatékos, dawn

Hat ország közreműködésével Budapesten tartja találkozóját a MOTE (My opinion my vote) nemzetközi európai uniós projekt, amelynek elsődleges célja az értelmi fogyatékosok politikai ismereteinek bővítése.

Az én véleményem az én szavazatom Gruntvig esélyegyenlőségi program célja segítséget nyújtani az értelmi fogyatékosoknak politikai jogaik gyakorlásához, hogy ezáltal aktív, a közügyekben résztvevő állampolgárrá válhassanak. A szakemberek arra biztatják a programban résztvevőket, hogy formáljanak megalapozott véleményt akár politikai kérdésekről is, és szavazzanak a helyi, nemzeti, illetve Európa Parlamenti választásokon, népszavazásokon csakúgy, mint bármelyik európai állampolgár. A MOTE a döntéshozók figyelmét is fel kívánja hívni az értelmi fogyatékosok politikai jogainak gyakorlásának fontosságára.

A projektben Olaszország, Spanyolország, Dánia, Írország, Málta és Magyarország vesz részt. Az országokat egy-egy a témával foglalkozó alapítvány, vagy szervezet, Magyarországot az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány képviseli.

Az alkotmány tiltja a szavazást a gondnokság alatt álló állampolgároknak, holott a politikai életben a szavazás alapvető emberi jog - mondta el kedden a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Gruiz Katalin, a Down Alapítvány elnöke. Emlékeztetett: Magyarország elsőként írta alá a fogyatékosok jogairól szóló ENSZ-egyezményt 2007-ben.

A MOTE projekt szorosan együttműködik a Down Alapítvány Mentális Akadálymentesítés (MAK) projektjével, mely az értelmi fogyatékosok számára szükséges akadálymentes élet, kommunikáció, ügyintézés, szolgáltatások, többek között a szavazás jogi, szakmai és gyakorlati hátterével foglalkozik. Gruiz Katalin szavai szerint az alapítvány munkatársai 20 éve dolgoznak azon, hogy az értelmi fogyatékosoknak is legyen helyük a világon, önállóan élhessenek, dönthessenek, elmenjenek a boltba, a bankba, orvoshoz és szavazni. Lehessen munkájuk, lakásuk, élhessenek olyan alapvető emberi jogokkal, amely mindenkinek jár. A társadalom és a család általában kevesebbet vár el a fogyatékkal élőktől, mint amire képesek, de ennek a szemléletnek is meg kell változnia - hangsúlyozta.

A MOTE projekt oktatási programja tréningek formájában igyekszik állampolgári és politikai ismereteket oktatni értelmi fogyatékosoknak. Ezzel kívánják elérni, hogy az értelmi fogyatékos emberek is kellő ismeretekkel rendelkezzenek politikai kérdésekről, megalapozott véleményt formálhassanak és szándékuk szerint szavazatukkal hangot adhassanak.