Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Menstruációs (menses) zavarok

Nyomtatás
név Menstruációs (menses) zavarok
latin név -
csoport
szakterület

leírás

A menstruációs ciklus rövid leírása

A menses nőknél a pubertástól a menopausaig (climacterium), átlag 28 naponként jelentkező, 3-5 napig tartó, véres folyás a hüvelyen át. Oka a méhnyálkahártya (endometrium) ciklikus lelökődése. Általában 50-150 ml vérveszteséggel jár. A menstruációt az ovariális (petefészek) ciklus irányítja hormonálisan, és gyakorlatilag a méhnyálkahártya periodikus változása hozza létre.
A lelökődés (menses) után újra megindul a regeneráció, a nyálkahártya felépülés, hogy egy esetlegesen megtermékenyített petesejt beépülhessen és növekedhessen, ha ez nem következik be, ismételten jelentkezik a vérzés.


Tünetek

A menstruációt kísérhetik - sőt, már azt megelőzően (premenstruációs szindróma) is sokaknál előfordulnak - különféle tünetek, mint az emlőfeszülés, vegetatív labilitás, átmeneti pszichés zavarok, fokozott izgatottság, haspuffadás, vízvisszatartás (magasabb, akár 1-2 kg-os súlytöbblettel), vérnyomás ingadozás. Továbbá különféle rosszullétek, az émelygéstől a hányásig, gyengeség, fejfájás, fázékonyság, általános ingerlékenység, fáradtság, dekoncentráció, pattanásos bőr, széklet problémák.
Leggyakoribb menstruációs zavar a fokozott görcsös fájdalmak az alhasban, valamint a menses ritmusának változása.

A menstruációs ciklustól eltérő tüneteket ki kell vizsgáltatni, hogy az okot megtalálva azok megszüntethetőek legyenek.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek