Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Mellkasi fájdalom

Nyomtatás
név Mellkasi fájdalom
latin név Angina pectoris
csoport Szív- és érrendszeri betegségek
szakterület Kardiológia, Belgyógyászat
mellkasi_fajdalom_jpg_2011060115450727331

leírás

A szívizom oxigénellátásának ideiglenes, részleges csökkenése okozza a panaszokat.
A szívizom a koszorúerek szűkülete miatt nem kap elegendő vért és a szív izomzatának oxigén igénye és a véráram által szállított mennyiség közötti egyensúly megbomlik.
A koszorúér szűkületét okozhatja plakk vagy érgörcs. Plakk okozta szűkület a nyugalmi szükségleteknek még megfelelő áramlást tesz lehetővé. Fizikai munka során azonban, a megnövekedett vérigényt már nem képes átereszteni, amit a beteg mellkasi fájdalomként él meg. Pihenéskor csökken az oxigénigény, az áramlás elegendő lesz és a fájdalom megszűnik.A mellkasi fájdalomnak az ilyen típusát, amikor mindig ugyanakkora fizikai terhelés váltja ki a panaszokat és pihenésre mindig szűnik, stabil angina pectorisnak nevezzük.
Amennyiben a plakk által okozott szűkület fokozódik vagy az annak megrepedése miatt kialakuló vérrög zárja el az ér átmérőjét csaknem teljesen akkor a megszokottól kisebb terhelés is panaszokat provokál vagy akár nyugalomban is kialakul mellkasi fájdalom: ezt nevezzük instabil angina pectorisnak.
Ez utóbbi súlyosabb, veszélyesebb kórkép, azonnali orvosi ellátást igényel.
Stabil angina pectorisban a beteg már szinte tudja, mikor, mennyi gyaloglástól jelentkezik a panasza és a zsebben hordott „nyelv alá való" alkalmazásával és pihenéssel meg tudja szűntetni azt.
A legtöbb koszorúér beteg arról számol be, hogy szeles időben sietés, kerékpározás, cipekedés stb. során úgy érzi, mintha a mellkasán ülne valaki. Kevés a levegő, hirtelen leizzad. A fájdalom a bal karjába, állába sugárzik, attól függően, hogy melyik szívkoszorúér szakasz beteg.

Betegség tünetei
Leggyakrabban a szegycsont mögött érzett nyomó, szorító jellegű fájdalom. Rendszerint a fájdalmat a beteg a hátában vagy a gyomorszáj, esetleg az áll régiójában érzi.
A fájdalomhoz sok esetben társul légszomj, fokozott izzadás, hányinger, hányás, halálfélelem.
A mellkasi fájdalom sugározhat a bal karba, vállba, állba és hátba is.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek