Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Melanóma

Nyomtatás
név Melanóma
latin név Melanoma malignum
csoport Daganatos megbetegedések
szakterület Bőrgyógyászat
melanoma_fokep_jpg_2010040814175969630

leírás

Betegség leírása:

A melanóma a bőr pigment termelő sejtjeinek (melanocyták) rosszindulatú daganata.


A daganat gyakorisága a fehér bőrű emberek körében drámaian megnőtt az utóbbi harminc évben, és minden más rosszindulatú tumornál nagyobb ütemben nő az előfordulása. Bárhol előfordulhat a bőrön, de leggyakrabban a törzsön és a végtagokon észlelhető. Ritkán a nyálkahártyákon, sőt a szem érhártyájában is kialakulhat.


A betegség kiváltó oka még mindig nem egyértelmű. A napfény UV sugárzása nem kizárólagos oki tényező. Genetikai hajlam és egyéb rákkeltő hatások járulnak a betegség kifejlődéséhez. A melanóma egyharmada már meglévő anyajegyek talaján, kétharmada azonban az ép bőrön alakul ki. Fokozott rizikója van a melanóma kialakulására azoknak az egyéneknek, akiknek kórtörténetében többszörös hólyagos napégés, nagyszámú anyajegy, veleszületett óriás anyajegy vagy az ún. atípusos anyajegy szindróma szerepel. Akinek a vérrokonai között volt vagy van melanómában szenvedő beteg, szintén nagyobb rizikóval élnek.


A melanóma jellegzetes képe a következőképpen írható le: egy fél cm-nél nagyobb, aszimmetrikus, szabálytalan alakú, sokszínű, sokszor sötét részleteket tartalmazó, bőrön növekvő elváltozás. A szervezet immunválasza sokszor olyan erős, hogy a daganat egy részletét elpusztítja, ezek fehéres területek formájában észlelhetők. Ritkán az egész tumor nyomtalanul eltűnik, és csak az áttétek hívják fel a betegségre a figyelmet.


A melanóma agresszív és alattomos daganat. Előszeretettel ad áttéteket a környező bőrbe, nyirokutakon keresztül a nyirokcsomókba, és a véráram útján a belső szervekbe (máj, tüdő, agy, csontok stb.). A belső szervi áttétek előbb utóbb a beteg halálához vezetnek.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Orosz Marianna Klinikai farmakológia... Orosz Marianna Budapest