Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Méhnyak-elégtelenség

Nyomtatás
név Méhnyak-elégtelenség
latin név Incompetentia cervicis uteri
csoport Szülészet-nőgyógyászati betegségek
szakterület Szülészet-nőgyógyászat
mehnyak_elegtelenseg_fokep_jpg_200911091624295009

leírás

Betegség leírása

A második trimeszter során létrejövő vetélés, valamint a 25. hét után kialakuló koraszülés mögött számtalan szerzett és öröklött etiológiai faktor állhat. Az egyik, talán leggyakoribb kórállapot, mely koraszüléshez, vagy középidős vetéléshez vezet, a méhszáj elégtelenség.

Méhnyak inkompetenciának a méhszáj azon öröklött, vagy szerzett anatómiai defektusát nevezzük, mely terhes állapotban a cervix normál záró funkcióját akadályozza.

Kóreredet szerint három fő csoportba oszthatjuk a kórképet. Kialakulhat méhnyak elégtelenség a cervix mechanikai sérülése, kongenitálisan (veleszületetten) kóros szerkezete, valamint a cervix terhesség során létrejövő funkcionális zavara következtében.
Traumás eredetű méhszáj elégtelenség főként terhesség megszakítás, vagy rendellenes méhvérzés miatt végzett méhkaparás során jöhet létre. Ekkor a méhszáj műszeres tágításával a kötőszöveti elemekben hoz létre a kezelőorvos olyan sérüléseket, melyek aztán a záró funkció kiesését okozzák. Nem szült nőknél, a méhszáj kíméletes tágítása méhkaparás (curettage) és terhesség megszakítás (interruptió) esetén, jelentősen csökkenti a méhszáj inkompetencia előfordulását. Hazánkban, tekintettel a nagy számú művi vetélésre, igen magas a terhesség alatt tapasztalható méhnyak elégtelenség, illetve a következményes koraszülés, vetélés.
A funkcionális eredetű cervix elégtelenség hátterében általában a hüvely klinikailag észlelhető, vagy tünetmentes fertőzése áll.
A terhesség alatt ascendáló hüvelyi fertőzés hatására prosztaglandin felszabadulás alakul ki. A prosztaglandin proteolitikus (fehérje oldó) enzimek aktiválódását okozza. A cervixben felszabaduló enzimek a méhnyak mátrixának degenerációja révén a méhszáj éréséhez, tágulásához vezetnek.
Veleszületett eltérés esetén a simaizom-kötőszövet arány eltolódása figyelhető meg a simaizom elemek javára.

Betegség tünetei

A cervix (méhnyak) elégtelenség következtében lezajló középidős vetélés, valamint koraszülés adja a kórkép klinikai jelentőségét.
Ismert azon tény, hogy minél nagyobb a méhszáj kollagén elemeinek károsodása, annál korábban következik be a terhesség megszakadása.
Enyhe elváltozás esetén a számított terminusban túl gyors méhszájtágulás figyelhető meg. Kifejezettebb sérülés koraszüléshez, még súlyosabb degeneráció pedig középidős vetéléshez vezethet.
A kórkép általában tünetekkel nem jár. Vérzésről, nagyobb alhasi fájdalomról, uterus kontrakciókról (méh összehúzódás) a gravidák (terhesek) nem panaszkodnak. Hüvelyi vizsgálattal a méhszáj kifejtettségét, vagy 2-3 cm-re tágult voltát látjuk. Sokszor a 20. terhességi hét előtt, váratlan burokrepedés képében jelentkezik a megbetegedés. Megint máskor fokozott hüvelyfolyásról, vagy enyhe alhasi feszülésről számolnak be a terhesek.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek