Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Már a fiatalok körében is gyakori a prosztata megbetegedése

2009. 05. 05 07:54 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
A fiataloknál hasonló gyakorisággal fordul elő a prosztata krónikus gyulladása, mint a felnőtt férfiaknál. Egy kanadai vizsgálat mutatta ki első ízben, hogy a fájdalmas fertőzés a fejlődő szervezetben is gyakori, és rontja az életminősége, ami visszavetheti a fiatal férfiak fejlődését.
A Queen´s Egyetem kutatói a vizsgálat keretében mintegy kétszázhatvan tizenhat és tizenkilenc év közötti fiatalt faggattak ki a prosztatával kapcsolatos megbetegedéseikről. Minden tizenkettediknek adódott legalább enyhe, krónikus panasza, három százalékuk pedig erősebb fájdalomról számolt be. A tünetek fokozódásával a résztvevők életminősége is romlott.

"Tudtuk, hogy a felnőttek szenvednek, és gyakran haboznak, hogy forduljanak-e orvoshoz" - mondta Curtis Nickel urológus a British Journal of Urology International című szaklapban. - Most már tudjuk, hogy a fiataloknál sincs ez másképp."

Dean Tripp pszichológus, aki szintén részt vett a kutatásban, kifogásolja, hogy a panaszok negatív következményeit nem veszik elég komolyan az érintettek. Úgy véli, hogy a betegség elsősorban szociális kapcsolataikat és képzési lehetőségeiket érinti hátrányosan.