Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Már a Valentin nap sem a régi

2011. 02. 11 16:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: valentin, bálint nap, szerelem, szex, tinik, ajándékok, szexuélitás

Valentin, azaz Bálint. Sokáig szerényen meghúzódó nap volt a naptárban - névnap, akár a többi. Egészen addig, míg az angolszász kultúrkörben mélyen gyökerező Valentin-nap el nem érkezett hozzánk a 90-es években, összes sallangjával. A szerelmesek napjaként tartják azóta nálunk is számon.

Az évek sodrásában Valentin jelentősége alaposan megváltozott, akárcsak a szerelem romantikája. Mert eredetileg ugyan már a XIX. Században is divatos volt a Valentin-naphoz fűződő szerelmi posta, a titkos, névtelen üzenet a kiszemelt és vágyott kedvesnek, aki azután szemlesütve, boldog pírral az arcán találgathatta, vajon kit rejt az üzenet.

És mi van most? Már hetekkel Valentin-nap előtt harsognak a reklámok, figyelmeztetve: ne felejts el ajándékot venni kedvesednek, szerelmednek. Az ilyenkor piacra dobott sokféle portékából nem könnyű a választás. Romantikus üzenet helyett zenélő kulcstartók, repülő, színes lufik, gravírozott "kütyük" kelletik magukat fantasztikus mennyiségben. Szemfüles üzletemberek mindent kínálnak, a művirágtól kezdve a gyertyafényes vacsoráig, a Swarovski kristálytól a wellness hétvégéig, a kifejezetten erre az alkalomra készített giccsek sokaságáig.

A folklorisztikus népünnepéllyé vált Valentin-napnak a szerelemhez csupán annyi köze van, hogy közeleg a tavasz, bomlanak a rügyek, virágok, elszabadulnak az érzelmek. A tiszavirág életű, kötelezőnek vélt szerelmi zálog gyorsan felejtődik, de ilyenkor csalódásról, kijózanodásról nem sikk beszélni.

Talán mégsem számít Valentin-nap körüli szentségtörésnek, bizarr kísérletnek, ha a felturbózott érzelmi kavalkádban a még csak bontakozó szerelmek kapujában álló tinédzserek tapasztalatlanságáról, a rájuk leselkedő csapdákról szólunk.

- Erről bármikor időszerű szót ejteni - mondja egyetértően Zsolnai Csaba, az első hazai Tinédzser Ambulancia egykori vezetője, aki ugyan átadta már a stafétabotot vezetőként fiatalabb kollegájának, de a fiatal páciensekkel ő is rendszeresen foglalkozik. - A Szent János Kórházban alakult meg az első Tinédzser Ambulancia, és éppen a 90-es években, mikor a Valentin-napi "őrület" nálunk is elkezdődött. A 14-21 éves korosztályt "céloztuk meg", és rövidesen látnunk kellett, hogy milyen időszerű és szükségszerű volt ennek a speciális szakrendelésnek a létrejötte, hiszen a fiatalok elképesztően tájékozatlanok. Azóta eltelt jó néhány év, de az évi 700-800 páciens közül sokan ma is naivságukkal, tapasztalatlanságukkal lepnek meg bennünket. Ma már sok budapesti szülészet-nőgyógyászat égisze alatt folyik tinédzser rendelés, és az ország szinte valamennyi nagyvárosában is jelentkezhetnek tanácsért a fiatalok, gyógyszerért vagy vizsgálatra. Már 47 tinédzser ambulancia van az országban. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy a rendelő és személyzete is hozzájuk igazodik. Nem tipikus orvosi rendelők ezek, a fiatalok ízlés- és formavilágához közelebb álló helyek, ahol a személyzet empatikusan fogadja a jelentkezőket, nem kell "bevallani" nevet, lakcímet, a lényeg az, hogy kétségeikre, kérdéseikre megfelelő választ kapjanak.

- A mai fiatalok hatalmas önbizalommal rendelkeznek, és legtöbbjük úgy gondolja, hogy mindent tud, ami a szerelem, a szexualitás, a társkapcsolatok témakörébe tartozik.

- Ez csak a látszat. A valóság ennél nemhogy árnyaltabb, sokkal egysíkúbb: megdöbbentő a serdülők tudatlansága. És ezt nem lehet saját hibájukként felróni, hiszen soha ilyen nehéz nem volt a felnőtté válás, mint most. Sokféle benyomás éri a fiatalokat, hatalmas elvárások terhelik őket, és zavaros életminták között kell eligazodniuk. De a sok ismeret feldolgozatlan marad, részismeretekre pedig nem lehet építkezni. A mai serdülők nem a koruknak megfelelő biológiai elvárásoknak "engedelmeskednek", hanem egy képzelt társadalmi nyomásnak, egyfajta teljesítményorientáltságnak.

- A felnőtté válás folyamatának lélektani krízisei közepette mit tehet a tini ambulancia?

- Sokat. Különös módon nálunk megnyílnak a serdülők, és nemcsak lányok jönnek, hanem fiúk is. Olyan dolgokat kérdeznek, olyan problémákról beszélnek, amelyekről otthon vagy az iskolában nem lehet vagy nem akarnak. Nálunk nincs tabu téma. A fogamzásgátlástól a szexuális együttlétig minden szóba kerül. A fiatalok, akik néha úgy lépnek be hozzánk, hogy már minden lényeges dolgot tudnak, hamar rájönnek, hogy a szexuális technika ismerete nem elég. Nem ismerik a saját testüket, nincsenek tisztában anatómiai felépítésükkel, gyakran azt sem tudják, miként eshetnek teherbe. Nálunk nem futószalagon történik a rendelés, van időnk mindenkire, és türelmünk is. Célunk nem a tűzoltás, nem a már bekövetkezett baj vagy tragédia gyors megoldása, sokkal inkább a felkészítés, a megelőzés, egy tudatos, felelős magatartás kialakítása. Emellett célzott, komplex nőgyógyászati szűrést végzünk, beleértve a nemi betegségek, a rák szűrését is. Beszélgetünk a fogamzásgátlás módjairól - aki először jön, annak egy hónapra ingyen fogamzásgátló csomagot adunk. Ma már az interneten is elérhető a Tinédzser Ambulancia, aki nem tud vagy nem akar személyesen megjelenni, az bátran kérdezhet a világhálón, anonim módon, és a választ minden esetben megkapja.


Zsolnai Csaba közlése szerint vannak iskolák, ahol rendszeresen tartanak felvilágosító órákat a serdülők számára, Nyugaton a legtöbb iskolában óvszer és fogamzásgátló automata is a rendelkezésükre áll.


- A mi "tini" orvosaink is szívesen vállalnak ilyen tájékoztató előadásokat tanintézményekben, de a tapasztalat az, hogy a gyerekek bizalma nagyobb, ha négyszemközt beszélhetik meg az őket érdeklő dolgokat - húzza alá. - Azt kell mondanom, ha semmi más eredménye nem volna sok éves működésünknek, csak annyi, hogy mára a 18 éven aluli fiatalok esetében felére csökkent az abortuszok, a terhesség-megszakítások száma, akkor már nem dolgoztunk hiába. De ennek a nevelő-felvilágosító tevékenységnek a tapasztalatlan, sokszor védtelen fiatalok esetében ennél sokkal több a hozadéka, mind egészségügyi, mind erkölcsi, etikai és pedagógiai szempontból.


Valentin, azaz Szent Bálint talán nem veszi rossz néven, ha a névnapja körüli nagy felhajtásban elhangzik egy késői, szívhez szóló üzenet: a biztonságos, őszinte szerelem nem egy napra szól. Fel kell készülni rá, már tinédzser korban, hogy tartós boldogság forrása lehessen.