Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Már a Valentin nap sem a régi

2011. 02. 11 16:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: valentin, bálint nap, szerelem, szex, tinik, ajándékok, szexuélitás

Valentin, azaz Bálint. Sokáig szerényen meghúzódó nap volt a naptárban - névnap, akár a többi. Egészen addig, míg az angolszász kultúrkörben mélyen gyökerező Valentin-nap el nem érkezett hozzánk a 90-es években, összes sallangjával. A szerelmesek napjaként tartják azóta nálunk is számon.

Az évek sodrásában Valentin jelentősége alaposan megváltozott, akárcsak a szerelem romantikája. Mert eredetileg ugyan már a XIX. Században is divatos volt a Valentin-naphoz fűződő szerelmi posta, a titkos, névtelen üzenet a kiszemelt és vágyott kedvesnek, aki azután szemlesütve, boldog pírral az arcán találgathatta, vajon kit rejt az üzenet.

És mi van most? Már hetekkel Valentin-nap előtt harsognak a reklámok, figyelmeztetve: ne felejts el ajándékot venni kedvesednek, szerelmednek. Az ilyenkor piacra dobott sokféle portékából nem könnyű a választás. Romantikus üzenet helyett zenélő kulcstartók, repülő, színes lufik, gravírozott "kütyük" kelletik magukat fantasztikus mennyiségben. Szemfüles üzletemberek mindent kínálnak, a művirágtól kezdve a gyertyafényes vacsoráig, a Swarovski kristálytól a wellness hétvégéig, a kifejezetten erre az alkalomra készített giccsek sokaságáig.

A folklorisztikus népünnepéllyé vált Valentin-napnak a szerelemhez csupán annyi köze van, hogy közeleg a tavasz, bomlanak a rügyek, virágok, elszabadulnak az érzelmek. A tiszavirág életű, kötelezőnek vélt szerelmi zálog gyorsan felejtődik, de ilyenkor csalódásról, kijózanodásról nem sikk beszélni.

Talán mégsem számít Valentin-nap körüli szentségtörésnek, bizarr kísérletnek, ha a felturbózott érzelmi kavalkádban a még csak bontakozó szerelmek kapujában álló tinédzserek tapasztalatlanságáról, a rájuk leselkedő csapdákról szólunk.

- Erről bármikor időszerű szót ejteni - mondja egyetértően Zsolnai Csaba, az első hazai Tinédzser Ambulancia egykori vezetője, aki ugyan átadta már a stafétabotot vezetőként fiatalabb kollegájának, de a fiatal páciensekkel ő is rendszeresen foglalkozik. - A Szent János Kórházban alakult meg az első Tinédzser Ambulancia, és éppen a 90-es években, mikor a Valentin-napi "őrület" nálunk is elkezdődött. A 14-21 éves korosztályt "céloztuk meg", és rövidesen látnunk kellett, hogy milyen időszerű és szükségszerű volt ennek a speciális szakrendelésnek a létrejötte, hiszen a fiatalok elképesztően tájékozatlanok. Azóta eltelt jó néhány év, de az évi 700-800 páciens közül sokan ma is naivságukkal, tapasztalatlanságukkal lepnek meg bennünket. Ma már sok budapesti szülészet-nőgyógyászat égisze alatt folyik tinédzser rendelés, és az ország szinte valamennyi nagyvárosában is jelentkezhetnek tanácsért a fiatalok, gyógyszerért vagy vizsgálatra. Már 47 tinédzser ambulancia van az országban. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy a rendelő és személyzete is hozzájuk igazodik. Nem tipikus orvosi rendelők ezek, a fiatalok ízlés- és formavilágához közelebb álló helyek, ahol a személyzet empatikusan fogadja a jelentkezőket, nem kell "bevallani" nevet, lakcímet, a lényeg az, hogy kétségeikre, kérdéseikre megfelelő választ kapjanak.

- A mai fiatalok hatalmas önbizalommal rendelkeznek, és legtöbbjük úgy gondolja, hogy mindent tud, ami a szerelem, a szexualitás, a társkapcsolatok témakörébe tartozik.

- Ez csak a látszat. A valóság ennél nemhogy árnyaltabb, sokkal egysíkúbb: megdöbbentő a serdülők tudatlansága. És ezt nem lehet saját hibájukként felróni, hiszen soha ilyen nehéz nem volt a felnőtté válás, mint most. Sokféle benyomás éri a fiatalokat, hatalmas elvárások terhelik őket, és zavaros életminták között kell eligazodniuk. De a sok ismeret feldolgozatlan marad, részismeretekre pedig nem lehet építkezni. A mai serdülők nem a koruknak megfelelő biológiai elvárásoknak "engedelmeskednek", hanem egy képzelt társadalmi nyomásnak, egyfajta teljesítményorientáltságnak.

- A felnőtté válás folyamatának lélektani krízisei közepette mit tehet a tini ambulancia?

- Sokat. Különös módon nálunk megnyílnak a serdülők, és nemcsak lányok jönnek, hanem fiúk is. Olyan dolgokat kérdeznek, olyan problémákról beszélnek, amelyekről otthon vagy az iskolában nem lehet vagy nem akarnak. Nálunk nincs tabu téma. A fogamzásgátlástól a szexuális együttlétig minden szóba kerül. A fiatalok, akik néha úgy lépnek be hozzánk, hogy már minden lényeges dolgot tudnak, hamar rájönnek, hogy a szexuális technika ismerete nem elég. Nem ismerik a saját testüket, nincsenek tisztában anatómiai felépítésükkel, gyakran azt sem tudják, miként eshetnek teherbe. Nálunk nem futószalagon történik a rendelés, van időnk mindenkire, és türelmünk is. Célunk nem a tűzoltás, nem a már bekövetkezett baj vagy tragédia gyors megoldása, sokkal inkább a felkészítés, a megelőzés, egy tudatos, felelős magatartás kialakítása. Emellett célzott, komplex nőgyógyászati szűrést végzünk, beleértve a nemi betegségek, a rák szűrését is. Beszélgetünk a fogamzásgátlás módjairól - aki először jön, annak egy hónapra ingyen fogamzásgátló csomagot adunk. Ma már az interneten is elérhető a Tinédzser Ambulancia, aki nem tud vagy nem akar személyesen megjelenni, az bátran kérdezhet a világhálón, anonim módon, és a választ minden esetben megkapja.


Zsolnai Csaba közlése szerint vannak iskolák, ahol rendszeresen tartanak felvilágosító órákat a serdülők számára, Nyugaton a legtöbb iskolában óvszer és fogamzásgátló automata is a rendelkezésükre áll.


- A mi "tini" orvosaink is szívesen vállalnak ilyen tájékoztató előadásokat tanintézményekben, de a tapasztalat az, hogy a gyerekek bizalma nagyobb, ha négyszemközt beszélhetik meg az őket érdeklő dolgokat - húzza alá. - Azt kell mondanom, ha semmi más eredménye nem volna sok éves működésünknek, csak annyi, hogy mára a 18 éven aluli fiatalok esetében felére csökkent az abortuszok, a terhesség-megszakítások száma, akkor már nem dolgoztunk hiába. De ennek a nevelő-felvilágosító tevékenységnek a tapasztalatlan, sokszor védtelen fiatalok esetében ennél sokkal több a hozadéka, mind egészségügyi, mind erkölcsi, etikai és pedagógiai szempontból.


Valentin, azaz Szent Bálint talán nem veszi rossz néven, ha a névnapja körüli nagy felhajtásban elhangzik egy késői, szívhez szóló üzenet: a biztonságos, őszinte szerelem nem egy napra szól. Fel kell készülni rá, már tinédzser korban, hogy tartós boldogság forrása lehessen.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Albert Attila Belgyógyászat... Albert Attila Sárospatak Rendelőintézet