Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Májgyulladás

Nyomtatás
név Májgyulladás
latin név Hepatitis
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

Tágabb értelemben minden olyan májbetegség, amelyben a májsejtek anatómiai vagy funkcionális bántalma kimutatható, májgyulladás. De idetartozik a hepatosis is, amikor a májsejtek degenerációjával, de gyulladásos jelenségek nélkül, zajlanak káros folyamatok, és idesorolható az epepangás következtében létrejött májgyulladás is.
A májgyulladások túlnyomó része vírusos eredetű, de okozhatják bakteriális fertőzések és mérgek, továbbá ismeretes az allergiás májgyulladás is.
Legelterjedtebb a hepatisis-A vírus által okozott májgyulladás.
Legtöbbször maradéktalanul gyógyul, de egyes rapid eseteknél komoly végeredmény is kialakul, más akut májgyulladás pedig krónikussá válhat.
Néha, lappangási idő után, májcirrhosisba is átmehet egy-egy válfaja.
A cukorbetegeknek különösen oda kell figyelniük az életvitelükre, táplálkozásukra, diétájukra, hiszen ennek következtében is keletkezhetnek májbántalmak.


Tünetek

Sárgaság (amikor a bőr, a szem fehérje sárga, sárgás árnyalatot ölt), lázzal vagy láz nélkül, gyomor- és béltünetek, rossz közérzet, émelygés, esetleg hányás, étvágytalanság, jobb bordaív környéki fájdalom. A májgyulladás máj- és lépmegnagyobbodással jár, a vizeletnek megnő az urobilinogen tartalma, és a májfunkciós és fehérjepróbák pozitívak, (Vannak esetek, amikor a májpróbák végig negatívak a laborvizsgálatok során!).
A természetgyógyászok szerint a bőr májfoltjai, a túlzott szeplősödés, továbbá az orrcimpáktól a szájsarkakig húzódó két, ún. keserűránc, a keserű hangulatok, „keserű habitus", az irigység elősegíthetik a májbetegségek kialakulását (illetve szemmel látható megjelenésük arra utalhat, hogy a májban diszharmonikus változások zajlanak).

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek