Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Mellékhatások nélküli koleszterin-gyógyszer

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: mellékhatás, koleszterin, gyógyszer, magas koleszterin
Mellékhatások nélküli koleszterin-gyógyszer

Akár egy dózisban is hatékony a radikális koleszterincsökkentő hatású szer, mely génszinten gátolja a zsír képződését - olvasható a Lancet oldalain. A koleszterincsökkentés céljából leginkább alkalmazott sztatin típusú szereket világszerte több millió beteg szedi. Azonban a szer mellékhatásai között izomfájdalom és feledékenység szerepel. Ugyanakkor a koleszterincsökkentő stratégia alapvető a szív- és érrendszeri eredetű halálozások mérséklésében, melyre új lehetőséget teremt az ALN-PCS nevű szer.

A klinikai kipróbálások alapján az RNS-szintű (tehát a gének kifejeződését célzó) gátlás egy dózisban alkalmazva akár 57 százalékkal csökkenthette a „rossz" koleszterin szintjét. A beavatkozás következményeképp a koleszterin előállításában alapvető enzimek mennyisége csökken. A kezelés úgy tűnik, semmiféle mellékhatással nem jár, emellett új lehetőséget teremthet a statinokra nem reagáló betegcsoport esetén is, mely a magas koleszterinszintű betegek ötödét teszi ki.


A szervezet a külső forrásból bevitt, illetve a saját maga által előállított koleszterin molekulákat egy LDL-nek nevezett nagyméretű molekulába csomagolja (ezt a komplexet nevezi a népnyelv „rossz" koleszterinnek), mely a verőerek falába lerakódva idézi elő az érelmeszesedés jelenségét. A kialakuló szűkületek következménye akár fatális szívinfarktus, vagy szélütés is lehet. Jelen vizsgálatba 32, mérsékelten emelkedett LDL-szintű egyént vontak be (életkor 18 és 65 év között), akiket két csoportra osztva tesztelték az új szer, illetve a placebo hatását. Az LDL-gátló kezelés átlagosan 40 százalékkal csökkentette a koleszterinszintjét, de volt olyan beteg, akinél a hatás az 57 százalékot is elérte.


Peter Weissberg professzor (Brit Szívalapítvány) szerint a módszer forradalmi lehetőséget teremt a szívbetegségek megelőzésében.