Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Magas vérnyomás

Nyomtatás
név Magas vérnyomás
latin név Hypertonia
csoport Szív- és érrendszeri betegségek
szakterület Nefrológia, Kardiológia, Belgyógyászat, Háziorvostan
magas_vernyomas_fokep_jpg_2011011817085774393

leírás

A magas vérnyomás sokáig nem okoz tüneteket, lassan, csendben károsítja az érrendszert, ezért is hívják néma gyilkosnak. A hypertonia káros hatása több szervet érinthet, és különböző tüneteket okozhat.

Betegség leírása

A vérnyomás nem más, mint a szív által az érrendszerbe pumpált vérnek az erek falára gyakorolt nyomása.
A szervezet egyes ereiben attól függően, hogy a szívtől mennyire távol esnek és mekkora az átmérőjük, más-más érték számít optimálisnak.

A vérnyomás a szervezet aktivitásától, napszaktól függően váltakozik. Más a normális vérnyomásérték éjjel, pihenéskor és más nappal, fizikai munka során.

A vérnyomást a szervezet több bonyolult, összetett rendszere szabályozza rendkívül kifinomult módon. Ezen szabályozó rendszerek egymással összekapcsolódnak. A szervezet aktuális igényének megfelelően az érrendszer tónusának változtatásával képesek a szükségletnek megfelelő vérnyomást fenntartani.
Amikor ez a képesség megbomlik, és a normál értékeket meghaladják a mért vérnyomás értékek, akkor beszélünk magasvérnyomás-betegségről.

A magas vérnyomás esetek kb.: 10%-ában tudjuk pontosan meghatározni, hogy mi az oka. Különböző vesebetegségek, endokrinológiai betegségek, szívbetegségek (coarctatio aortae), alvási apnoe lehetnek a kiváltó okok, és a hypertonia mint következmény jelenik meg. Ezt nevezzük másodlagos magas vérnyomásnak. Az esetek nagyobb részében nem tudjuk közvetlen meghatározni az eredetet, ezt hívjuk elsődleges, primer hipertóniának.

A magas vérnyomás a szív-érrendszeri kórképek egyik legfontosabb rizikófaktora.
A vérnyomás beállítása rendkívül fontos, mert ezzel az érrendszeri betegségek rizikóját jelentős mértékben tudjuk csökkenteni. A célvérnyomás elérése a stroke (szélütés) kialakulását átlagosan 35-40%-kal, a szívinfarktusét 20-25%-kal, és a szívelégtelenséget több mint 50%-kal csökkenti.

A magas vérnyomás besorolása

A szisztolés vérnyomás alapján:


- A normál érték felső határa: 140 Hgmm
- Határérték hypertonia: 159 Hgmm-ig
- Definitív hypertonia: 159 Hgmm felett
Ha a szisztolés érték magas, de a diasztolés érték normális = izolált hipertónia vagy szisztolés hipertónia.

A diasztolés vérnyomás alapján:

- A normál érték felső határa: 85 Hgmm
- A "magas" normál érték: 89 Hgmm-ig
- Enyhe hypertonia: 104 Hgmm-ig
- Középsúlyos hypertonia: 114 Hgmm-ig
- Súlyos hypertonia: 114 Hgmm felett


Betegség tünetei

A magas vérnyomás sokáig nem okoz tüneteket, lassan, csendben károsítja az érrendszert, ezért is hívják néma gyilkosnak.
A hypertonia káros hatása több szervet érinthet, és különböző tüneteket okozhat. Az agyi erek érintettsége esetén fejfájás (igen gyakori a tarkótáji fájdalom, melyet kísérhet kettős látás, hányinger, hányás, fülzúgás, szédülés), valamint a szívre hatva mellkasi fájdalom is kialakulhat.

A magas vérnyomás világszerte az egyik leggyakoribb betegség.
Régen a „királyok betegségének" hívták, manapság már egyre szélesebb rétegeket érint, ami a javuló életkörülményeknek köszönhető.

Előfordulása a korral, nemmel, földrajzi viszonyokkal, szociális helyzettel is összefüggést mutat.
Hazánkban a felnőtt lakosság kb.: 10-25%-a , a 60 év felettiek kb.: 60%-a hipertóniás. Gyakoribb a városokban, fiatalabb korban a férfiaknál, idősebb korban a nőknél. Az északi országokban nagyobb a hipertóniások aránya, mint a délebbi területeken. Évszaktól, időjárástól függően is változik a vérnyomás.
Gyakran előfordul, hogy a gyógyszeresen beállított hipertóniásnak nyáron mérsékelnie kell a vérnyomáscsökkentő dózisát, majd télen ismét emelni.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek