Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Vörösáfonyalével a vérnyomás csökkentéséért

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: vörösáfonyalé, magas vérnyomás, vérnyomáscsökkentés

Az alacsony kalóriatartalmú vörösáfonyalé rendszeres fogyasztása segíthet kordában tartani a magas vérnyomást, derült ki egy, az Amerikai Szív Szövetség 2012-es Magas Vérnyomás Tudományos Kongresszusán ismertetett tanulmányból.

A vörösáfonyalé jótékony hatásait vizsgáló kísérletben a résztvevők egy előre meghatározott étrend részeként nyolc héten keresztül vagy alacsony kalóriatartalmú áfonyalevet, vagy hatóanyag nélküli placebót tartalmazó italt kaptak.


Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kutatói Janet Novotny vezetésével a kutatás kezdetén, félidőben és a kísérlet végén is ellenőrizték a résztvevők vérnyomását. Nyolc hét után az áfonyalevet fogyasztók vérnyomása az átlag 121/73 higanymilliméteres értékről 118/70-re csökkent. A placebót fogyasztó csoportban a vérnyomásértékek nem változtak.


A tudósok szerint a vörösáfonyalé magas antioxidáns-tartalmának köszönheti egészségvédő hatásait. Ezek az antioxidánsok más potenciálisan vérnyomáscsökkentő élelmiszerekben - gyümölcsök, tea, bor - is megtalálhatók.