Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A magas vérnyomás lelki oldala

2011. 09. 08 14:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: magas vérnyomás, lelki okok, szív, érbetegség, stressz, túlhajtottság
A magas vérnyomás lelki oldala

A legismertebb betegségek közé tartozó olyan kór, amely a lakosság jelentős része előtt egyáltalán nem ismeretlen, mondhatni a klasszikus betegségek egyike a magyar lakosság körében. A magas vérnyomás olyan betegség, amely lehet csupán önmagában, tünete lehet az erek elmeszesedésnek, az érszűkületnek, akár a vese egyes betegségének okaként is jelentkezhet, sőt kialakulhat helytelen életmód, mint az egészségtelen táplálkozási és folyadékfogyasztási szokások, mozgáshiány következtében is.

Általában más betegségekkel karöltve jár, így egyike a „halálos négyes-fogatként" elhíresült, (magas vérnyomás, magas testzsír, azaz koleszterin, magas testsúly, megvastagodott derék) és sok-sok ember életét megkeserítő egészség-vandálnak is. Ez a tipikusan „civilizált" betegségcsokor a jóléti társadalmak inaktív, stresszelő, hajszolt embereit támadja meg főképpen. Természetesen, mint minden más betegség esetében itt sem elhanyagolható szempont a genetika, hiszen nyilvánvalóan nagyobb az esélye a betegségre olyan embernek, akinek a családi anamnézisében több felmenőt is érintett a hipertónia. Ebben az esetben is - ahogy természetgyógyászként mondani szokás - örülni kell a betegségnek, mert figyelmeztet. A bölcs ember ilyen előzmények után figyel az egészségére, figyel a jelekre, és oly módon alakítja ki az életmódját, amellyel elkerülhető, vagy legalábbis későbbi életkorra tolható ki A magas vérnyomás lelki oldalaa baj manifesztálódása.


Lelkileg, a magának magas vérnyomást „kiharcoló" emberre jellemzőek az érzelmi, a becsvágyat, de még az agressziót is érintő elfojtások, többnyire egynél esetleg több dologban, vagy akár a jellemében is felfedezhető a merevség, a hajlíthatatlanság. Természetgyógyászként volt alkalmam megfigyelni, hogy gyakorta társul hozzá a gerinc valamely szakaszának a megbetegedése, amely szintén tipikusan tükrözi a rugalmasság részleges vagy teljes hiányát.


További negatív érzelmek, mind a harag és düh, a félelem, a szorongás és más agresszív indulatok is a vérnyomás tartós emelkedéséhez, végső soron megnövekedett értékű vérnyomáshoz vezethet.


A hipertóniás általában nagyon tevékeny, soha nem unatkozik, szociális szempontból remek polgár, kellemes családtag, mert alkalmazkodik a környezetéhez, mert nagy benne a felelősség- és kötelességtudat, legtöbbször lelkiismeretes családapa, vagy -anya.


Gyakori, hogy mind lelki, mind fizikai értelemben túlzottak a reakciói, mint amikor az ősember egy mamutnyi energiával vett üldözőbe egy kis ős üregi nyulat. Csak hát a magasfeszültség megmarad, csak lassan ürül ki az adrenalin a vérből, és aztán amennyiben rendszeresen és tartósan tapasztalható lesz, a testünk - a lelkünk jó háziasszonyaként - megjegyzi és megtartja ezt az állapotot. Amennyiben ez így kialakul, az előbbi példánál maradva, már akkor is az egekbe szökik a vérnyomás, amikor a nyulat A magas vérnyomás lelki oldalameglátjuk, vagy egyáltalán a nyúl képe a gondolatainkban, érzelmeinkben, vagy csak az étlapon megjelenik.


A hipertóniásnak meg kell tanulnia értékelni azt, amije van, amit elért, sőt örülni mindezeknek, nem törve szüntelenül feljebb és feljebb egyre magasabb ágakon elhelyezkedő babérok után.


Meg kell próbálnia belátni, hogy a rugalmasság nem azonos önmagának vagy akár a céljainak a feladásával, hanem adott esetben lehetnek teljesen normális reakciók a külső vagy a belső változások figyelembevételének.


El kell érnie, hogy kifejezésre juttassa az érzéseit oly módon, amely nem hat bántóan másokra (általában rossz az a kezdés, amelyben a mindig és a soha szerepel). Akkor jár el helyesen, ha nem a másikat minősíti, hanem a saját érzéseiket közlik a vitában részt vevők.


Végül pedig hagynia kell olykor, hogy egy-egy napja csak úgy „tétlenül", a világ cselekedetek nélküli szemlélődésével teljen el, el kell hinnie, hogy a világ akkor is megy tovább a maga útján, ha egy picit lazít lelkiismeret furdalás nélkül.