Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Magas vérnyomás

Nyomtatás
név Magas vérnyomás
latin név Hypertonia
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

A hípertonia kifejezés magas nyomást jelent. Általában a nagyvérkör artériás rendszerének a normálisnál magasabb vérnyomásértékeire vonatkozik. Lehet a systolés vagy a diastolés érték, vagy mindkettő magasabb. Az általánosan elfogadott 120/80 - 130/90 hgmm. Ismert a juvenilis hypertonia , az essentialis hypertonia - utóbbi általában veseeredetű (renalis hypertonia) -, vagy a nagyerek rugalmasságának csökkenése következtében fellépő (arteriosclerosis) magas vérnyomás. Utóbbi a leggyakoribb. De okozhatják különféle betegségek, a pajzsmirigy, a mellékvesekéreg vagy velő egyes betegségei, illetve genetikai háttere is lehet. Az utóbbi években egyre inkább elfogadott a tartós és nem kezelt stressz és a lelki problémák, mint kiváltó okok, továbbá a magyaros, erős, sós, túl zsíros, állati eredetű koszt szintén.


Tünetek

Néha évekig tünetmentes. Gyakran üzemorvosnál vagy egyéb betegséggel fordul orvoshoz az egyén és egy rutinmérés nyomán derül rá fény.
Lehetséges tünetei a fejfájás, látásromlás, veseműködés romlás, egyes esetekben kipirult arc- és homlokbőr, fülzúgás-susogás, alvásproblémák, túlzott izgatottság.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek