Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Magas koleszterinszint

Nyomtatás
név Magas koleszterinszint
latin név Hypercholesterinaemia, Hyperlipidaemia, Hyperlipoproteinaemia
csoport Szív- és érrendszeri betegségek
szakterület Kardiológia, Belgyógyászat
magas_koleszterin_jpg_2011052616253961098

kezelés

A vérvétel során mért vérzsírértékek kb.:30%-a a táplálékkal elfogyasztott főleg a telített állati zsírokból származik, többi részét a máj termeli. A lipidszintek csökkentése érdekében ezért egyrészt a felszívódó zsírok mennyiségét kell csökkentenünk, másrészt pedig a máj által termelt hányadot. Előbbire főleg a diéta és szükség esetén kisebb mértékben gyógyszer lehet alkalmas. Utóbbira többféle kiváló gyógyszeres kezelési lehetőség kínálkozik, mely kezelést többnyire élete végéig kell alkalmaznia a hyperlipidaemiában szenvedőknek.
A különböző statinok (atorvastatin, rosuvastatin, fluvastatin, simvastatin, pravastatin) hatékonyan képesek csökkenteni a koleszterin szintet, a fibrátok (fenofibrat, bezafibrat, ciprofibrat) pedig a triglicerid szintet. Ezek alkalmazása kizárólag orvosi javaslatra lehetséges, rendszeres orvosi felügyelet mellett. A statinoknak ugyanis gyakran van mellékhatásuk: izomfájdalmak, májfunkciós eltérések, melyek miatt rendszeres vérvétel szükséges. A két fő gyógyszercsoport egyes tagjai megfelelő körültekintéssel kombinálhatók is, de a mellékhatások elkerülése érdekében ez esetben is orvosi felügyelet szükséges. A konkrét gyógyszeres terápia megválasztása figyelembe véve az egyén egyéb betegségeit, állapotát stb. kizárólag az orvos dolga. Létezik olyan gyógyszer is (ezetimib), mely a vérzsírok bélből történő felszívódását gátolja. Ezeket a statinokkal jól lehet kombinálni.
A diéta és gyógyszeres kezelés mellett nagy mértékben hozzájárulhat még a koleszterin szint normál értéken tartásában a megfelelő életmód megválasztása. A rendszeres testmozgással, szükség esetén testsúly csökkentéssel is csökkenthetjük a vérzsírszintet. Az optimális kezelés a beteg teljes rizikófaktorainak felmérése, kockázati csoportba történő besorolása után úgy optimális, hogy a fenti kezelési lehetőségeket kombináljuk. A diéta és testmozgás nagyon gyakran nem helyettesíti, hanem kiegészíti a gyógyszeres terápiát. Kiemelt fontosságú a rendszeres szűrés, ismételt rizikóbesorolás és a terápia hatásosságának lemérése, mely miatt érdemes rendszeresen felkeresni a kezelőorvost.
 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek