Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Magas koleszterinszint

Nyomtatás
név Magas koleszterinszint
latin név Hypercholesterinaemia
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása, okok, tünetek

A vér fokozott, általában 250 mg%-nál magasabb koleszterintartalma. Diabetes mellitusban (cukorbetegség), májbetegségekben, elzáródásos sárgaságban, alacsony pajzsmirigyműködés eseben, A-vitaminhiányban, éhezésben, érelmeszesedésben és esszenciális hypercholesterinaemiaban fordul elő. A három legfontosabb oka tehát a túl zsíros (mégpedig a telített, állati eredetű zsírokról van szó), egyes szervek betegsége, mint a máj, a vese, a pajzsmirigy, valamint a genetikailag öröklődő zsíranyagcsere-zavar. Ezek közül az első a leggyakoribb. Az örökletes esetben az LDL szint növekedés a jellemző, amely száznál több gén hibájára vezethető vissza.

A vizsgálat három értékre terjed ki, a vér HDL (hasznos koleszterin), LDL (ártókoleszterin), valamint a triglicerid értékét mérik. Ezek együttesen teszik ki az összkoleszterin értéket, és ezek arányát vizsgáljuk. Az összkoleszterin normálértéke 5 mmol/l vagy alatta. Emelkedett érték 5,1-6,5 mmol/l. Közepesen magas érték a 6,6-7,8 mmol/ l, és nagyon magas érték a 7,9 mmol/l vagy efelett.

Megoszlanak a vélemények, hogy a magas koleszterin betegség-e vagy csak az egyik rizikófaktor a mozgáshiányos életmód, dohányzás, elhízás, magas vérnyomás, stressz, genetikai tényezők mellett. Az biztos, hogy ezek nem egyszerűen összeadódnak, hanem hatványozódnak, és habár önmagukban sem szabad elhanyagolni, de több tényezővel számolva kifejezetten kulcsszerepe van a magas koleszterinnek az érelmeszesedésben, és ebből eredően a szívinfarktusban és az agyvérzésben.

Nagyon fontos, hogy időnként ellenőriztessék a vér koleszterinszintjét, mivel nincsenek látványos, fájdalmas tünetek, láthatatlan és nem fáj!

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek