Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Magas koleszterinszint

Nyomtatás
név Magas koleszterinszint
latin név Hypercholesterinaemia, Hyperlipidaemia, Hyperlipoproteinaemia
csoport Szív- és érrendszeri betegségek
szakterület Kardiológia, Belgyógyászat
magas_koleszterin_jpg_2011052616253961098

leírás

A magas koleszterinszint jelentőségét az adja, hogy a halálozási statisztikákat vezető szív-érrendszeri betegségek okát jelentő érelmeszesedés (atherosclerosis) legjelentősebb rizikófaktora. Az érfalban kialakult zsírtartalmú úgynevezett plakkok repedése szívinfarktust okozhat, az elmeszesedő plakkok pedig az ér átmérőjének szűkítése által idült szívkoszorúér betegséget okoznak. A magas koleszterinszint és következményes atherosclerosis azonban minden más szervet érinthet: agyi erek esetén stroke, végtagi erek esetén perifériás érbetegség alakulhat ki. Kimutatott tény, hogy a szívinfarktus kockázatát legjobban a vérzsírok szintjének sikeres csökkentésével lehet elérni.

A magas koleszterinszint jelentőségét az adja, hogy a halálozási statisztikákat vezető szív-érrendszeri betegségek okát jelentő érelmeszesedés (atherosclerosis) legjelentősebb rizikófaktora.
Az érfalban kialakult zsírtartalmú úgynevezett plakkok repedése szívinfarktust okozhat, az elmeszesedő plakkok pedig az ér átmérőjének szűkítése által idült szívkoszorúér betegséget okoznak.

3. ábra: Koleszterin molekulaA magas koleszterinszint és következményes atherosclerosis azonban minden más szervet érinthet: agyi erek esetén stroke, végtagi erek esetén perifériás érbetegség alakulhat ki. Kimutatott tény, hogy a szívinfarktus kockázatát legjobban a vérzsírok szintjének sikeres csökkentésével lehet elérni. Ismert továbbá az is, hogy nagyobb kockázatú betegben nagyobb mértékű koleszterincsökkenés tudja csak hatékonyan mérsékelni a 10 éven belül kialakuló szívérrendszeri esemény kockázatát. Ezt a „minél kisebb annál jobb" elvnek hívjuk. Ennek megfelelően az érelmeszesedés és szívizominfarktus tekintetében különböző kockázattal bíró betegcsoportokban különböző célértékeket határoznak meg a hazai és nemzetközi ajánlások, amiket számos nemzetközi nagy betegcsoporton megfigyelt tapasztalatok alapján alakítottak ki.

Mik azok a lipidek? A szervezetünkben számos fontos funkciót betöltő zsírszerű anyagok, melyek tulajdonságukat, fizikai kémiai szerkezetüket nézve több félék (koleszterin, triglicerid, zsírsavak, foszfolipidek), de közös bennük, hogy vízben nem, kizárólag zsírban oldódnak. Egyesek közülük a sejtek membránjának alkotóelemei, mások hormonok részei.

 

TípusLeírás
VLDL A bélből felszívódó zsírsavakból a máj képzi, a szervezet szöveteihez szállítja a koleszterint, ott enzimek bontják. A maradék visszajut a májba, egy része LDL más része IDL-lé alakul.
 IDL Akkor keletkezik, amikor a VLDL- LDL-lé alakul.
 LDL A koleszterint a szövetekhez szállítja, ahol receptorokkal kapcsolódik.
 Lipoprotein (a) Májban képződik, LDL-hez hasonló.
 HDLMájban és vékonybélben termelődő „jó koleszterin", ami a szövetektől a májba szállítja vissza a koleszterint, ez a reverz koleszterin transzport.

1. táblázat: A vérzsírok és tulajdonságaik


A lipidek epesavakkal kis gömböcskéket képeznek, így tudnak felszívódni a bélből, majd a nyirokkeringésen keresztül a májba jutnak, ahol bonyolult kémiai folyamatok után lipoproteinek részeként (VLDL, IDL, LDL) kerülnek a keringésbe és szállítják a szövetek számára a koleszterint. A szövetekből a felesleges koleszterint a HDL (ez az úgynevezett „jó koleszterin") szállítja vissza a májba. A szervezetben a lipidek és lipoproteinek szintjét több tényező is befolyásolja (nem, kor, genetika). Amennyiben ezek szintje a normálishoz képest megemelkedik hyperlipidaemiáról, ha egymáshoz viszonyított arányuk változik meg: dyslipidaemiáról beszélünk.

Attól függően, hogy ki milyen fokú kockázattal rendelkezik, különböző érrendszeri megbetegedés szempontjából, más-más lipidértékeket kell elérnünk a rizikó csökkentéséhez.

A kockázati csoportba történő besoroláshoz figyelembe vesszük a beteg nemét, életkorát, dohányzási szokásait, testsúlyát, magasvérnyomás, cukorbetegség jelenlétét és a családban korábban előforduló betegségeket valamint a beteg korábbi kórtörténetét. A mért értékeket ezekkel együtt értékeljük.

Minél magasabb a kockázat, annál alacsonyabb szintre kell csökkentenünk a vérzsír értékeket.
Kis kockázatú betegnél a tíz ében belül várható szív-érrendszeri esemény kockázata 10% alatti.

Lipid Tünetmentes,
magas kockázatú
betegeknél megelőzésre
(mmol/l)
 Szív-érrendszeri
megbetegedés
esetén
(mmol/l)
 Igen nagy kockázatú
betegek
(mmol/l)
 Triglicerid <1,7 <1,7 <1,7
 Össz.koleszterin <5,0 <4,5 <3,5
 LDL-koleszterin <3,0 <2,5 <1,8
 HDL-koleszterin >1,0 >1,0 >1,3

2. táblázat: Ajánlott vérzsírértékek kockázati csoportok szerint

4. ábra: Máj

Gyakorlati szempontból két nagy csoportra osztjuk a hyperlipidaemiákat: elsődleges (primer) és másodlagos (szekunder) hyperlipidaemiák. A másodlagosak valamilyen betegséghez társulnak, ami kialakulásuk hátterében áll. A primereket az alapján különböztetjük meg melyik vérzsírérték emelkedett meg legnagyobb mértékben, mennyire veszélyes az érelmeszesedés kialakulása szempontjából és milyen genetikai eltérés áll a hátterében. Gyakran fordul elő családi halmozódás. Az elsődleges hyperlipidaemiákat Fredrickson szerint soroljuk be.

ELSŐDLEGESMÁSODLAGOS
I. Familiaris chylomicronaemia chylomikron lebontás zavara: főleg triglicerid emelkedéssel jár.Alkoholizmus: A nagy mennyiségű alkohol májkárosító hatása révén emelkedik a VLDL és triglicerid szint.
II.A Familiaris hypercholesterinaemia: főleg a koleszterin szintje magas.Pajzsmirigy alulműködés: Emelkedett az LDL, VLDL, IDL szintje, alacsony a HDL.
II.B Familiaris kevert hyperlipoproteinaemia.Epepangásos májbetegség: Koleszterin emelkedést okoz.
III. Familiaris dysbetalipoproteinaemia.Vesebetegségek: Főleg az úgynevezett nefrózis szindrómában a triglicerid szint emelkedik.
IV. Familiaris hypertriglyceridaemia.Cukorbetegség: Mindkét típusban jelen van, de a II. típusúban a magas vércukorszintek miatt határozottan kezelést igényel.
V. Familiaris hypertriglyceridaemia chylomicronaemiával.Gyógyszer okozta: egyes immunszupresszív szerek.

3. táblázat. Az elsődleges és másodlagos hyperlipoproteinaemiák besorolása.
(Az elsődleges hyperlipoproteinaemiák Fredrickson felosztás szerint vannak osztályozva, a másodlagosak közül a leggyakoribbakat emeltük ki.)

Betegség tünetei:


1.ábra: XanthelasmaBőrtünetek: Különösen az inak mentén, tenyéren jelentkezhetnek (de nem minden esetben) apró zsírcsomócskák, úgynevezett xanthomák. Ehhez hasonló csomók a felső szemhéjakon: xanthelasmák, a szem szaruhártyáján kialakuló elváltozások: arcus coreae

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek