Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A géntesztek nem mutatják a nők szívbetegség kockázatát

2010. 02. 19 13:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: génteszt, nők, szív, kovkázat, szívinfarktus, szélütés
A géntesztek nem mutatják a nők szívbetegség kockázatát

Százegy génmutációt összesítő genetikai teszttel próbálták megjósolni a nők kockázatát a szívrohamra és a szélütésre amerikai kutatók, ám a kidolgozott jelzőszám erre alkalmatlannak bizonyult.

A Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban kedden közölt tanulmány szerint a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a szívbetegségekre vonatkozó családi kórtörténet volt a legbiztosabb előjelzése a nőknél a szívkockázatnak.

101 olyan pontmutációt gyűjtöttek össze a bostoni kutatók, melyekről már ismert volt, hogy jelenlétük összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel vagy azok kockázati tényezőivel, például a magas koleszterinszint kialakulásával. A pontmutáció a DNS-molekula, vagyis a genetikai kód egyetlen pontján megjelenő változás.

A genetikai markerek kombinációjából előállított előrejelző szám azonban a tanulmányban részt vevő 19 ezer nő esetében nem adott megbízható jelzést arra nézve, kinél alakul majd ki szívprobléma. A követés során a vizsgálatban szereplő nők közül 199-nek volt szívrohama, 203-nak szélütése, 63 halt meg szívbetegségben és 312-nél kellett felszabadítani elzáródott artériát. Az adatok elemzésekor azonban nem találtak összefüggést a kidolgozott genetikai jelzőszám és a szív-, érrendszeri problémák kockázata között.

Nina Paynter kutatásvezető szerint a legbiztosabb előrejelzésnek a kardiovaszkuláris betegségekre vonatkozó családi kórtörténet bizonyult, amely egyesíti a közös genetikai hátteret, a hasonló viselkedési mintákat, valamint a közös környezeti hatásokat.