Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A csoki süti csökkenti a koleszterint

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: csokis süti, csoki, koleazterin, magas koleszterin

A Right DirectionTM (RD) csokis sütije egy vizsgálat szerint csökkenti a koleszterinszintet és javítja a lipidek közti arányt, mely csökkenti a szívbetegségek kialakulását. A pszillium és növényi szterolok felhasználásával készült sütemény egyike a természetes alapanyagokból készült, jó ízű, de szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkentő termékeknek.

Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság becslése szerint minden második amerikai felnőttnek magas a koleszterin-szintje. Eddig úgy tudtuk, hogy a normális koleszterinszint alacsony kockázatot jelent szív-érrendszeri betegségek szempontjából. Egy nemrég végzett vizsgálat azonban rámutatott, hogy az LDL-nek- amit 'rossz koleszterinnek' is szoktak nevezni- elősegítő szerepe van az érpályán belül zsíros felrakódások kialakulásában, még akkor is, ha az össz-koleszterin a vérben a normálérték, 200 mg/dl alatt van.


A Connecticut Egyetem kutatói 33 egészséges, 35-65 év közötti felnőttet vizsgált, akiknek a normálisnál magasabb volt a koleszterin-szintjük. A csoport egyik fele az említett süteményből, a másik fele egy átlagos csokis süteményből fogyasztott kettőt naponta, négy héten keresztül. Egy háromhetes szünet után újabb négy hétig a másik fajta sütiből fogyasztottak. A négy hetes 'kezelések' végén vérmintát vettek, melyben mérték a koleszterin, valamint az LDL- és HDL szintjét (ez utóbbit gyakran nevezik jó koleszterinnek).


A végső összesítés kimutatta, hogy az RD sütemény 10%-kal csökkentette az LDL koleszterinszintet. A testsúlyban és a HDL szintjében nem történt változás. Ez a 10%-os szintcsökkenés kb. 30%-os javulást jelent a koszorúér-betegségek kialakulásában. 'Eredményeink alapján a Right Direction sütemények jelentősen csökkentik a vérben a lipoproteinek- zsírt szállító fehérjék- szintjét. Az LDL szintjének csökkenése a süteményben található nagy mennyiségű növényi zsíroknak és rostoknak köszönhető'- mondta a csoportot vezető Jay Udani.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Tóth László Kórházi főorvos Tóth László Fehérgyarmat