Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Lyme-kór

Nyomtatás
név Lyme-kór
latin név Borreliosis
csoport Gyermekbetegségek
szakterület Reumatológia, Neurológia, Infektológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat
lyme-kor_jpg_2011052616074576118

leírás

Betegség leírása

A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott idült fertőzés. Kullancs csípésével terjed. Sokarcú betegség, szerteágazó tünetekkel.

A betegségnek 3 stádiuma van.

1. Korai stádium
A kullancs csípését követően 1 hét- 1 hónap múlva jelenik meg a jellegzetes bőrtünet influenza-szerű tünetekkel kísérve. A kör alakú, fokozatosan növekvő bőrpír közepén fokozatosan feltisztul és kokárdaszerű képet rajzol a bőrre. Ezt erythema chronicum migrans-nak hívják. Ez akár 1 méter átmérőjű is lehet és több helyen is kialakulhat a testen.
Vannak betegek, akiknél nem jelentkezik bőrtünet, ott a betegség a 2. vagy 3. stádiumú tünetekkel jelentkezhet.

2. Korai kiterjedt stádium
Ebben a szakaszban a baktérium a véráramba kerül, majd onnan eljut a különböző szervekbe és befolyásolja azok működését. Ez a stádium a kullancscsípés után hónapokkal alakul ki. A baktérium károsíthatja a központi és környéki idegrendszert, az izületeket, a szívizmot. Jellegzetes tünetek: Erős fejfájás, láb és kézzsibbadás, láz, agyhártyagyulladás, szabálytalan pulzus, arcidegbénulás.

3. Késői stádium
Ez a szakasza a betegségnek hónapokkal, sőt évekkel a kullancscsípés után alakul ki azoknál elsősorban, akiket a korai stádiumban nem kezeltek megfelelő módon antibiotikummal.
Mozgásszervi panaszok jellemzőek, mint a nagyizületek, különösen a térdizület gyulladása, fájdalmas duzzanata. Idegrendszeri problémák alakulhatnak ki, memória- és figyelemzavar, alvászavar.

Sok esetben a beteg nem emlékszik kullancscsípésre. Nem minden kullancs fertőzött és a Lyme-kór nem összetévesztendő a kullancs okozta agyvelőgyulladással, amely ellen védőoltás is létezik. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás.

Betegség tünetei

1. Korai stádium: fáradtság, fejfájás, influenza-szerű tünetek, izom és/vagy izületi fájdalom, nyirokcsomó duzzanat, fokozatosan növekvő kokárdaszerű bőrtünet
2. Stádium: karzsibbadás, lábzsibbadás, (egyoldali) arcidegbénulás, erős fejfájás, nyakmerevség, agyhártyagyulladás, rendszertelen pulzus (aritmia)
3. Késői stádium: térdizületi duzzanat, izületi gyulladás, izületi fájdalom, izomfájdalom, alvászavar, memóriazavar, figyelemzavar, fáradékonyság

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Petrovics Éva Területi ellátás nélküli... Petrovics Éva Budapest