Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Laphámrák

Nyomtatás
név Laphámrák
latin név Spinalioma
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
laphamrak_fokep_jpg_200911041429015744

leírás

A laphámrák sohasem az ép bőrön keletkezik, mindig megelőzi valamilyen krónikus folyamat, melynek a talaján kialakulhat. Ezek közül a legfontosabb az úgynevezett szoláris keratózis (szoláris = napsugárzás okozta). Ez az elváltozás, mint neve is mutatja, leggyakrabban a napfénynek kitett helyeken (arc, fejtető, kézhát) jelenik meg.
A jellegzetes elváltozás egy érdes tapintatú, halványpiros, finoman hámló vagy pörkkel fedett a bőrből alig kiemelkedő plakk. Általában idősebb korban jelentkezik. Ez az elváltozás egy úgynevezett rákmegelőző állapot, melynek talaján évek folyamán laphámrák fejlődhet ki.
Kialakulásának első lépése a sejtek örökítő anyagának, a DNS-nek a károsodása, elsősorban a napfény, az UV sugárzás által. Ezt egy ideig a szervezet javító mechanizmusai helyre tudják állítani. Ha ezek kimerülnek, a DNS maradandó károsodást szenved, melynek következménye a sejtek zavart osztódása és emiatt a fent leírt szoláris keratózisok kialakulása. Ha a sejtek DNS-e tovább károsodik, és a sejtek osztódása teljesen kilép a szervezet kontrollja alól, a sejtek korlátlanul burjánzanak és kialakul a laphámrák.
A daganat kialakulásában a tartós UV sugárzáson kívül a hosszú ideig tartó arzén expozíciónak és az immunrendszer gyengeségének illetve az immunrendszert elnyomó gyógyszerek hosszú távú szedésének lehet még szerepe. A laphámrák ritkán krónikusan fennálló fekélyekben, égési hegekben is kialakulhat.

A tipikus elváltozás egy fájdalmatlan, a bőrből kiemelkedő, tömött tapintatú, a felszínén sokszor szarumasszával borított, kisebesedő elváltozás. Lassan növekszik, és közben roncsolja a környező bőrt vagy szöveteket. A daganat hajlamos áttétet képezni a környező nyirokcsomókba, melyek ilyenkor fájdalmatlanul megnagyobbodnak, és a környező szövetekkel összekapaszkodnak.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek