Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Lábdagadás

Nyomtatás
név Lábdagadás
latin név Oedema
csoport
szakterület

leírás

oedema = vizenyő


A betegség leírása

Fokozott extracellularis=sejten kívüli folyadék a szövetekben. Az akadémikus orvoslás szerint vese és szívműködési zavarra vezethető vissza. A sejten kívüli folyadéknak számos patológiás oka lehet (vénák, kapillárisok, vese, betegségek, fokozott nátrium /konyhasó/ terhelés, gyulladás, mérgezés, folyadék túlterhelés). Az orvoslásban többféle ödémát különböztetnek meg, melyeknek a hátterében valamilyen betegség áll.

Természetgyógyászati felfogás szerint a láb, boka „vizesedése" elsősorban szív-érrendszeri és nyirokkeringési zavar. Így a megoldás is e két sarokpontra helyeződik, biztosítani kell e két keringés akadálytalanságát. A jelen anyag a háttérben még betegséget nem okozó, látszólag ok nélküli ödémát tárgyaljuk. Az ödéma oka lehet a mozgásszegény életmód, a monoton munkavégzés (állás, ülés), amikor a behajlított láb, vagy éppen a megfeszült izmok gátolják a vénák munkáját, vagyis a „használt" vér visszaszállítását a szívbe. A jó levegőn végzett rendszeres testedzés, sport, gyaloglás, helytelen táplálkozás, melynek során sok, a szervezet számára szükségtelen, ha éppen nem káros anyag kerül a testünkbe. Egyszóval leginkább urbánus, a túlságosan könnyített élet következtében kialakult, ún. civilizációs elváltozás a láb ödéma. Gondoljanak bele, hogy az ereink százezer kilométer megtételére terveztettek, a városi ember pedig - tisztelet a kivételnek - még egy buszmegállónyi sétát is csak ritkán enged magának.


Tünetek

A lábak „elnehezülnek", hamar elfáradnak, zsibbadásszerű érzés keletkezik, nehéz lesz a járás, a tartós álldogálás, sorban állás, a lábszár, a boka és a lábfej megdagad. A reggel még kényelmes cipő hirtelen szorít.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek