Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Krónikus fáradtság szindróma

Nyomtatás
név Krónikus fáradtság szindróma
latin név -
csoport
szakterület

leírás

A krónikus fáradtság egy olyan sokszínű tüneteket produkáló betegség, amely folyamatosan, hosszú időn át fennáll és a mindennapi élet tevékenységeiben is korlátozza a beteget. Viszonylag új, 1988-ban Amerikában írták le először ezt a tünetegyüttest.


Leggyakoribb tünetei:

6 hónap, vagy annál hosszabb időnyi pihenés, kikapcsolódás ellenére sem regenerálódik, a fáradtság a teljesítőképességet akár ötvenszázalékos csökkenéssel befolyásolja. Tartósan vagy szakaszosan is jelentkezik. Sok érintettnél koncentrációs és memóriazavarokat, fokozott fényérzékenységet, átmeneti látótérkiesést, izom- és ízületi fájdalmakat, fej-és torokfájást, érzékeny nyirokcsomókat és enyhe lázat is tapasztalni, viszont gyulladás nem kimutatható. Az állapotromlás során remegés, izzadás, görcsök, hányás, érzékcsalódás és hallucináció, depresszió, tartós fogyás, keringési zavar előfordulhat. Gyakorlatilag a test minden részét terheli.

Dr. Harris H. McIlwain (Tampa, USA), a Fibromyalgia Kézikönyve szerzője szerint a páciensek akkor is fáradtnak érzik magukat, ha elegendő ideig alszanak és kipihentnek kéne lenniük. Fáradtak, míg mások a náthához hasonlítják, vagy olyan érzéshez, mint mikor nagyon sokat dolgoztak és nem aludtak eleget. Olyan fáradtak, hogy nincs erejük reggel felkelni, bevásárolni, a házi munkát végezni, sőt a sporthoz vagy a nemi élethez sincs erejük. A legtöbb esetben oka van a fáradtságérzésnek, ami lehet rossz időbeosztás, túl sok koffein, anémia (vérszegénység), fibromyalgia (tisztázatlan eredetű, több hónapon át fennálló izom-ín fájdalom), depresszió, vagy épp nem diagnosztizált szívbetegség. Mindenesetre érdemes orvoshoz fordulni, mert a fáradtság komoly betegség tünete is lehet.

Dr. McIlwain szerint háttér ok lehet az

1. Időtorlódás: a túl sok vállalás miatt nem marad idő mindenre, gyakori emiatt a kialvatlanság.
2. Túl sok koffein: itt gyakran csak a kávéra gondolnak az emberek, pedig ide kell sorolni a feketeteákat, a kólákat, csokoládét, egyes üdítőitalokat, sőt azokat a gyógyszereket is, amelyek koffeint tartalmaznak. Egy ponton túl a koffeinnek ellenkező hatása is lehet, nem felfrissít, hanem fáradtságot okoz.
3. Az anémia: gyakori a vérszegénység az erős menstruációs vérzésnél, egyes rosszindulatú daganatos elváltozásoknál, vagy a nemrégen szült nőknél. Ok lehet még valamilyen belső vérzés (gyomor vagy bélfekélyek), a vas, a folsav, B12 vitamin hiánya.
4. Nem diagnosztizált húgyúti fertőzés is lehet a rejtőzködő ok, amikor a húgyutakban lévő baktériumok felelősek a fáradtságért.
A kislányokat meg kell tanítani, hogy elölről hátra törölközzenek WC használat után. Olykor a szexuális kapcsolat is növelheti a kockázatot, mert a nemi szervekből a húgyútba kerülhetnek baktériumok.
5. Fibromyalgia: a fibromyalgia és a krónikus fáradtság két különálló, de egymással rokon kórkép. Közös tünetük a súlyos fáradtság, amely komolyan befolyásolja az életvitelt.
6. Pajzsmirigy alulműködés lehet az ok, ha általánosságban lomhának, lepusztultnak, és kissé depressziósnak érezzük magunkat, általában társul hozzá a lelassult anyagcsere, a testsúly indokolatlan növekedése.
7. Ételallergiák: ha általában az étkezés után 10-30 perccel álmos lesz, érdemes egy tesztet elvégeztetni, illetve ételkizárásos diétába kezdeni.
8. Az alvási apnoe: milliók elváltozása, amelynek során egy-egy rövid időre leáll a légzés alvás közben. Ezek a légzéskimaradások éppen csak annyira ébresztik fel az embert, hogy megszakad az alvási ciklus, nem is emlékeznek rá, de súlyos nappali fáradtsághoz vezet, mert alacsony oxigénszintet okoz a vérben, ami befolyásolja a szív és az agy működését is. Egyes vizsgálatok szerint az alvási apnoe növeli a stroke (agyvérzés) vagy a szívroham kockázatát.
9. Depresszió: kétszer annyi nőt érint, mint férfit. A nyomott hangulat, rosszkedv olykor- olykor normális lehet. Ha a fáradtság érzés mellé étkezési zavar (túl sok, túl kevés), alvászavar (túl sok, túl kevés), reménytelenség vagy értéktelenség és más súlyos tünetes társulnak, szintén érdemes kivizsgáltatni magunkat.
10. Nem diagnosztizált szívbetegség: ha a korábban könnyűnek vélt aktivitások kifárasztanak (mondjuk, kifulladunk a porszívózásban), vagy, ha a testmozgás utáni fáradtság jelentős, és ennek semmi más lehetséges magyarázata nincs, érdemes orvoshoz fordulni, mert felmerülhet a szívbetegség lehetősége.


Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha
• a fáradtság két hétnél tovább tart, vagy hirtelen fogyással, izomgyengeséggel, esetleg más szokatlan tünettel párosul - ez más, súlyosabb betegség jele lehet,
• valamilyen betegségre gyógyszereket szed, mert ezek mellékhatásaként is jelentkezhet.

Egyeseknél e betegséget feltehetően a mindennapi stressz túlreagálására hajlamosító gén okozza, ami azután az idegrendszer vérnyomást és szívverést szabályozó részére is kihat. Az ilyen embernél traumák, vagy egy súlyosabb fertőzés a krónikus fáradtság szindrómát előidéző túlzott reakciókat válthat ki. Létrejöttének okai közé a krónikus vírusos fertőzéseket, az ételallergiát, a mellékvese rendellenes működését is felsorolják.

Amikor a háttérben nincs diagnosztizálható betegség - mindenekelőtt a teljesítményközpontú, a több területen helytálló nőknél a kórkép legfőbb kiváltó oka az immunrendszer gyengesége, a túlterheltség lehet.
A bizonytalan kialakulás, diagnosztizálhatóság és kórkép miatt az orvosok gyakran javasolják az alternatív megoldásokat, masszázsokat...

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek