Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Krónikus fáradtság szindróma

Nyomtatás
név Krónikus fáradtság szindróma
latin név -
csoport
szakterület

leírás

A krónikus fáradtság egy olyan sokszínű tüneteket produkáló betegség, amely folyamatosan, hosszú időn át fennáll és a mindennapi élet tevékenységeiben is korlátozza a beteget. Viszonylag új, 1988-ban Amerikában írták le először ezt a tünetegyüttest.


Leggyakoribb tünetei:

6 hónap, vagy annál hosszabb időnyi pihenés, kikapcsolódás ellenére sem regenerálódik, a fáradtság a teljesítőképességet akár ötvenszázalékos csökkenéssel befolyásolja. Tartósan vagy szakaszosan is jelentkezik. Sok érintettnél koncentrációs és memóriazavarokat, fokozott fényérzékenységet, átmeneti látótérkiesést, izom- és ízületi fájdalmakat, fej-és torokfájást, érzékeny nyirokcsomókat és enyhe lázat is tapasztalni, viszont gyulladás nem kimutatható. Az állapotromlás során remegés, izzadás, görcsök, hányás, érzékcsalódás és hallucináció, depresszió, tartós fogyás, keringési zavar előfordulhat. Gyakorlatilag a test minden részét terheli.

Dr. Harris H. McIlwain (Tampa, USA), a Fibromyalgia Kézikönyve szerzője szerint a páciensek akkor is fáradtnak érzik magukat, ha elegendő ideig alszanak és kipihentnek kéne lenniük. Fáradtak, míg mások a náthához hasonlítják, vagy olyan érzéshez, mint mikor nagyon sokat dolgoztak és nem aludtak eleget. Olyan fáradtak, hogy nincs erejük reggel felkelni, bevásárolni, a házi munkát végezni, sőt a sporthoz vagy a nemi élethez sincs erejük. A legtöbb esetben oka van a fáradtságérzésnek, ami lehet rossz időbeosztás, túl sok koffein, anémia (vérszegénység), fibromyalgia (tisztázatlan eredetű, több hónapon át fennálló izom-ín fájdalom), depresszió, vagy épp nem diagnosztizált szívbetegség. Mindenesetre érdemes orvoshoz fordulni, mert a fáradtság komoly betegség tünete is lehet.

Dr. McIlwain szerint háttér ok lehet az

1. Időtorlódás: a túl sok vállalás miatt nem marad idő mindenre, gyakori emiatt a kialvatlanság.
2. Túl sok koffein: itt gyakran csak a kávéra gondolnak az emberek, pedig ide kell sorolni a feketeteákat, a kólákat, csokoládét, egyes üdítőitalokat, sőt azokat a gyógyszereket is, amelyek koffeint tartalmaznak. Egy ponton túl a koffeinnek ellenkező hatása is lehet, nem felfrissít, hanem fáradtságot okoz.
3. Az anémia: gyakori a vérszegénység az erős menstruációs vérzésnél, egyes rosszindulatú daganatos elváltozásoknál, vagy a nemrégen szült nőknél. Ok lehet még valamilyen belső vérzés (gyomor vagy bélfekélyek), a vas, a folsav, B12 vitamin hiánya.
4. Nem diagnosztizált húgyúti fertőzés is lehet a rejtőzködő ok, amikor a húgyutakban lévő baktériumok felelősek a fáradtságért.
A kislányokat meg kell tanítani, hogy elölről hátra törölközzenek WC használat után. Olykor a szexuális kapcsolat is növelheti a kockázatot, mert a nemi szervekből a húgyútba kerülhetnek baktériumok.
5. Fibromyalgia: a fibromyalgia és a krónikus fáradtság két különálló, de egymással rokon kórkép. Közös tünetük a súlyos fáradtság, amely komolyan befolyásolja az életvitelt.
6. Pajzsmirigy alulműködés lehet az ok, ha általánosságban lomhának, lepusztultnak, és kissé depressziósnak érezzük magunkat, általában társul hozzá a lelassult anyagcsere, a testsúly indokolatlan növekedése.
7. Ételallergiák: ha általában az étkezés után 10-30 perccel álmos lesz, érdemes egy tesztet elvégeztetni, illetve ételkizárásos diétába kezdeni.
8. Az alvási apnoe: milliók elváltozása, amelynek során egy-egy rövid időre leáll a légzés alvás közben. Ezek a légzéskimaradások éppen csak annyira ébresztik fel az embert, hogy megszakad az alvási ciklus, nem is emlékeznek rá, de súlyos nappali fáradtsághoz vezet, mert alacsony oxigénszintet okoz a vérben, ami befolyásolja a szív és az agy működését is. Egyes vizsgálatok szerint az alvási apnoe növeli a stroke (agyvérzés) vagy a szívroham kockázatát.
9. Depresszió: kétszer annyi nőt érint, mint férfit. A nyomott hangulat, rosszkedv olykor- olykor normális lehet. Ha a fáradtság érzés mellé étkezési zavar (túl sok, túl kevés), alvászavar (túl sok, túl kevés), reménytelenség vagy értéktelenség és más súlyos tünetes társulnak, szintén érdemes kivizsgáltatni magunkat.
10. Nem diagnosztizált szívbetegség: ha a korábban könnyűnek vélt aktivitások kifárasztanak (mondjuk, kifulladunk a porszívózásban), vagy, ha a testmozgás utáni fáradtság jelentős, és ennek semmi más lehetséges magyarázata nincs, érdemes orvoshoz fordulni, mert felmerülhet a szívbetegség lehetősége.


Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha
• a fáradtság két hétnél tovább tart, vagy hirtelen fogyással, izomgyengeséggel, esetleg más szokatlan tünettel párosul - ez más, súlyosabb betegség jele lehet,
• valamilyen betegségre gyógyszereket szed, mert ezek mellékhatásaként is jelentkezhet.

Egyeseknél e betegséget feltehetően a mindennapi stressz túlreagálására hajlamosító gén okozza, ami azután az idegrendszer vérnyomást és szívverést szabályozó részére is kihat. Az ilyen embernél traumák, vagy egy súlyosabb fertőzés a krónikus fáradtság szindrómát előidéző túlzott reakciókat válthat ki. Létrejöttének okai közé a krónikus vírusos fertőzéseket, az ételallergiát, a mellékvese rendellenes működését is felsorolják.

Amikor a háttérben nincs diagnosztizálható betegség - mindenekelőtt a teljesítményközpontú, a több területen helytálló nőknél a kórkép legfőbb kiváltó oka az immunrendszer gyengesége, a túlterheltség lehet.
A bizonytalan kialakulás, diagnosztizálhatóság és kórkép miatt az orvosok gyakran javasolják az alternatív megoldásokat, masszázsokat...

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Schneider Tamás Belgyógyászat, Klinikai... Schneider Tamás Budapest