Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Kevés pénz jut a tüdőgyulladás elleni harcra

2009. 11. 02 13:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: tüdőgyulladás, who, unicef, ensz, pénz, gyerek, vakcinálás

A világszerte legtöbb gyerek halálát okozó tüdőgyulladás elleni küzdelemhez 39 milliárd dollárra lenne szükség a következő hat évben - közölték ENSZ-tisztségviselők.

Első alkalommal tartják meg hétfőn a tüdőgyulladás világnapját, ebből az alkalomból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF közös akciótervet bocsát ki, hogy 5 milliónál több gyereket megmentsen a haláltól 2015-ig. A 68, nagy halálozási aránnyal rendelkező ország közül Kínában 13 milliárd, Indiában 7 milliárd dollárt költenének el.

A terv végrehajtásához szükséges összeg kevesebb, mint amennyit például az AIDS betegségre költenek, holott a tüdőgyulladás több gyereket öl meg, mint az AIDS, a malária és a kanyaró együttvéve. Az összes gyerekhalál mintegy 20 százalékát okozza a tüdőgyulladás évente, míg az AIDS két százalékát. A közegészségügyi szakértők úgy vélik, ideje ráirányítani a közvélemény figyelmét is a tüdőgyulladás következményeire.

Az ENSZ szakosított szervezetei többféle beavatkozást terveznek a vakcinálástól az olyan általánosabb elképzelésekig, mint a gazdasági fejlődés elősegítése, mert a tüdőgyulladás miatti halálozás szorosan összefügg az alultápláltsággal és a szegénységgel.

Nem minden szakértő ért azonban egyet a pénz ilyen célú elköltésével. "A közel negyven milliárd dollár nagy hányada elfecsérlődik, hacsak nem ragaszkodnak a vakcináláshoz" - véli Philip Stevens, a londoni székhelyű International Policy Network munkatársa.

A GAVI, a Globális Szövetség a Vakcinákért és az Immunizációért - melyben ENSZ ügynökségek és olyan civil szervezetek vesznek részt, mint a Bill és Melinda Gates Alapítvány - éppen ezt a célt tűzte ki. 2015-ig 4 milliárd dollárt költene 42 szegény országban mintegy 130 millió gyerek tüdőgyulladás elleni beoltására. Ilyen vakcina már 2000-től rendelkezésre állt, ám csak a gazdagabb országokban.

A tüdőgyulladásra irányuló megújított figyelemmel, valamint az új forrásokkal a következő néhány évben az egészségügyi szervezet illetékeseinek reményei szerint felére csökkenhet az emiatt történő halálozás.