Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Kérni a jobb fülnél érdemes

2009. 06. 26 10:02 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Az emberek készségesebben dolgozzák fel a jobb fülüknél elhangzott információt, inkább teljesítik az ezen az oldalon elhangzott kéréseket - állapították meg olasz kutatók.
A Naturwissenschaffen című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzői ezt azzal magyarázzák, hogy bal agyféltekénk, mely a jobb füllel áll kapcsolatban, ügyesebb a kérések feldolgozásában - idézi a BBC hírportálja.

Az első teszt során 286 klubtagot figyeltek meg, miközben hangos zene mellett beszélgettek: az összes kapcsolatfelvétel 72 százaléka a hallgató jobboldalán zajlott.

A következő vizsgálatban 160 klubtag felé motyogtak érthetetlenül valamit, arra várva, hogy a szöveg értelmét kereső alany odafordítsa fejét. Ekkor cigarettát kértek tőlük. A kiszemelt egyének 58 százaléka a jobb, 42 százaléka a bal fülét fordította a kérő felé.

Az utolsó próbánál 176 klubtagtól vagy jobb oldalukról, vagy bal oldalukról kértek cigarettát a kutatók: jellemzően többször kaptak a jobb fülnél "lejmolók".

A kutatók úgy vélik, a jobb fülből az agy némileg jobban megközelíthető részébe érkeznek a feldolgozásra váró szavak. "Az eredmények alátámasztják a korábbi feltételezést jobb és bal agyféltekénk szakosodásáról" - írták tanulmányukban.