Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Karácsony a H1N1-el

2009. 11. 24 14:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: h1n1, új influenza, etikett, karácsony, puszi, csók, érintés, kéz

Az új influenza bizony a karácsonyi etikettet is megváltoztatta: kézfogás helyett jobb az arcra adott puszi, a fagyöngy alatt lopott csók előtt pedig érdemes engedélyt kérni - javasolták brit etikettszakértők.

A karácsonyi ünnepségek és összejövetelek közeledtével a járványügyi szempontoknak megfelelő H1N1-etikett lép életbe, amelynek legfontosabb pontjait az etikett világában jártas brit Debrett′s kiadó vette számba.

A Debrett′s elsőként az ünnepségeken részvevők megfontoltságára hívta fel a figyelmet. Amennyiben valaki nem érzi magát teljesen jól, jobb, ha háttérbe húzódik és onnan kíséri figyelemmel az összejövetelt, de még jobb, ha kimenti magát, és hazamegy, semmint hogy kockáztassa a vírus terjesztését.

A második számú tanács szerint a H1N1-el sújtott karácsony miatt illő engedélyt kérni, mielőtt valakinek csókot nyomunk az arcára, nehogy a "célpont" kényelmetlenül érezze magát. Az arcra adott puszinál is komolyabb ügynek számít a fagyöngy alatt álló vétlenek szájon csókolása, bizony újinfluenzás időkben erre is illik előbb engedélyt kérni.

A negyedik pont szerint a puszikkal idén szűkmarkúan kell bánni, alaposan meg kell fontolni, hogy egyet adjunk vagy kettőt. Kettő már mértéktelenségről tanúskodhat, különösen a távolabbi ismerősök körében - még emelkedett hangulatban is. Ehhez kapcsolódik az ötödik számú jó tanács is, amely kimondja: a puszilkodás előtt és alatt távolságot kell tartani, nem illik megsérteni a másik H1N1-től óvott személyes terét.

Ami pedig a kezeket illeti, idén karácsonykor bizony az "el a kezekkel!" lesz a jelszó, az újinfluenza-etikett megengedő mások vállának és felkarjának megérintésével szemben, viszont nem tűri a kezek vándorlását más testtájak felé.

A hetedik pont visszatér az arcra adott csókokhoz, és megjegyzi, hogy az első (és lehetőleg utolsó) puszi a jobboldalra kerüljön. Ha mindenki tartja magát ehhez, akkor nem lesz keveredés az elcsatangoló ajkak körül.

A "mit ne tegyünk" pontok között kiemelkedő szerepe van a karácsonyi bulik kihagyásáról szóló résznek, a Debrett′s szerint ez a legjobb döntés, ha úgy véljük, influenzásak vagyunk. Az intimebb hangulatú csókokat pedig hagyjuk meg a személyesebb, romantikusabb hangulatú pillanatokra. A H1N1 miatt azért nem kell tartani a pusziváltástól, de semmi esetre se váltsunk "levegőpuszit", mert ez bizony inkább nevetségessé tesz minket.