Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Kandidiázis

Nyomtatás
név Kandidiázis
latin név Candidiasis, Moniliasis
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

A candidagombáknak számos fajtája ismert. Talán a Candida albicans a legelterjedtebb. Rendes körülmények között a tápcsatornában (szájüreg, bélrendszer) és a hüvelyben is megtalálható, ártalmatlan, velünk élő mikroorganizmusok a C. gombák, azonban az immunrendszer legyengülése vagy a bélflóra felborulása miatt (gyakori antibiotikumos, szteroidos kezelés, hormonális fogamzásgátlók, természetestől nagyon és hosszan eltérő életmód, életforma - mozgáshiány, élettelen táplálék, kevés egészséges folyadékfogyasztás, túlzott élvezeti szerekkel élés, stb.) kórokozóvá válhatnak. Elterjedésüket gátolja az egészséges bélflóra.

Tünetek

Számos tünet közül a leggyakoribbak: hasmenés vagy krónikus székrekedés, a legyengített immunrendszer miatti gyakori megfázás és egyéb fertőzések (gyermekeknél sokszori a középfül- és felső légúti gyulladás). Hasi fájdalom a köldök körül, a jobb bordaív és a jobb alhas környékén, gázosodás, puffadás, szelesedés, fehér vagy szürkés lepedék a nyelven, felszívódási zavar miatt kialakult hiánybetegségek. Csípős, fájdalmas vizelés, hőemelkedés, fáradtság, álmatlanság, csökkenő szexuális aktivitás.

A test különböző pontjain jelentkezhet viszketés (fejbőr, hüvely, fül, stb.), vízvisszatartás miatt duzzanatok, estére jóval magasabb testsúly, nyálkahártya duzzanat.
Valamennyi kandidás előbb-utóbb allergiás is lesz.

Továbbá a magas koleszterin és vérnyomás hátterében gyakran fedezik fel a kandidás fertőzést.
A gomba a szaporodásához igényli a cukrot, így a beteg erős édességutáni vágyat érez, éhes, és vércukorszint esés is bekövetkezhet, ami gyengeséggel, remegéssel, izzadással, szapora szívveréssel jár. Az édesség elfogyasztása után a gombák gyorsan szaporodnak és a tünetek felfokozódnak (különösen a puffadás, bélmorgás, viszketés, kiütések, fejfájás).

De még izületi gyulladás, migrén, arc- és homloküreg-gyulladást is válthatnak ki.
Verejtékes, meleg területen jól növekszenek a gombák, ezért a kövér embereknek fokozottan ügyelniük kell a higiéniára. Ugyanígy fontos például a sportolók számára a természetes alapanyagú fehérnemű, a nem műanyag zokni, lábbeli a megelőzésben.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek