Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

Nyomtatás
név Jóindulatú prosztata megnagyobbodás
latin név Benignus prostata hyperplasia (BPH)
csoport Urológiai betegségek
szakterület Urológia
joindulatu_prosztata_megnagyobbodas_jpg_2011052613493768545

leírás

A betegség első megjelenésére a 45- 50 éves korú férfiaknál kell számítani. Gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik, 80 év feletti férfiaknál az előfordulási arány 90% felett van. Kialakulásának hátterében egyértelmű élelmezési ok nem áll, kórokként bizonyítottan hormonális változások (emelkedett tesztoszteron), növekedési faktorok (EGF, TGFa) és fokozott adrenerg tónus tehetőek felelőssé.


A betegség első megjelenésére a 45- 50 éves kórú férfiaknál kell számítani. Gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik, 80 év feletti férfiaknál az előfordulási arány 90% felett van. Kialakulásának hátterében egyértelmű élelmezési ok nem áll, kórokként bizonyítottan hormonális változások (emelkedett tesztoszteron), növekedési faktorok (EGF, TGFa) és fokozott adrenerg tónus tehetőek felelőssé.

A fenti okok miatt a prosztata kötőszöveti állománya felszaporodik, illetve a simaizomsejtek tónusa a prosztata állományon belül növekszik, mely a húgycső relatív, vagy tényleges szűkületéhez vezet. A vizelet ennek megfelelően nehezítettebben ürül, a hólyagban vizelet marad hátra, mely irritatív panaszokat, vizelet rekedést, súlyos esetben veseelégtelenséget okozhat.
Progresszív betegség, kezelés nélkül a tünetek fokozódnak, egészen a veseelégtelenségig haladhat előre a folyamat.

A prosztata megnagyobbodása

A prosztata megnagyobbodása

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek