Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Ízületi gyulladás

Nyomtatás
név Ízületi gyulladás
latin név Arthritis
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

Az izületi gyulladások összefoglaló neve. Akut izületi gyulladás általában valamilyen fertőzés következtében jön létre. Gyakran okoz gennyesedést az izületekben.
A krónikus rheumatoid izületi gyulladás oka többnyire ismeretlen, végül az izületek deformitásához és az izületi porc pusztulásához vezethet.


Tünetek

Jellemző a változatos, olykor szakaszos fájdalom, a gyulladt, duzzadt izületek, melyek különböző szintű mozgáskorlátozottságot okoznak az adott területen. A mozgáskorlátozottság is lehet átmeneti, vagy tartós. Kísérheti láz, hőemelkedés.
Sokizületi gyulladás: időnként panaszmentes, majd ismét kiújul, évekig elhúzódhat, az izületi lágyrészek megvastagodnak, zsugorodnak, emiatt az izület torzul, és szintén korlátozódik a mozgás a fájdalom miatt. Hideghatásra, erőltetésre, időjárás változásra (hideg, szél, nedvesség) erősödik. Nem előzi meg lázas állapot.
Nőkön a változáskor körül gyakoribb. Különösen a kézen, csuklón figyelhető meg duzzanat, rugalmatlanság, egy ponton túl nem tudja ökölbe szorítani a kezét. Reggel „be kell járatnia" az izületeit.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek