Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Izomoldással a stressz és betegségek ellen

2009. 05. 19 08:52 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Kineziológia

Élhetünk-e egészségesebben és stressz mentesebben úgy, hogy közben a szervezetünk ezt nem érzi meg? Tehetünk-e azért, hogy izmaink ne görcsben álljanak, és ne kapjunk gyomorfekélyt? Hogyan kerülhetjük el a háziorvosunk rendelőjét? A NetAmbulancia olvasóival Pfeffer Zita, a Napfényes Gyógyközpont kineziológus szakembere osztja meg az alternatív megoldás lehetőségét.

- Hogyan illeszkedik az orvostudományhoz a kineziológia?

- Orvosok fejlesztették ki még a \'60-as években. Csontkovácsok figyelték meg, hogy hiába teszik vissza az ember gerincét, az eredeti testtartási rendellenességek ettől még megmaradnak. Ennek oka, hogy ha az egyik oldalon létrejön egy görcsös állapot, akkor a másik kifeszül, tehát egy kifeszített, gyenge állapotú izom lesz, így hiába teszik helyre azt.

- Hogyan tud ilyenkor a kineziológia segíteni?

- Megkeressük a gyenge izmokat egy izomteszttel, és megerősítjük azokat. Hiszen a testnek van egy tónusa, ami normál esetben egy rugalmas tónus, de lehet feszes vagy éppen teljesen ernyedt is.

- Hány izmot tudnak tesztelni?

- Magyarországon negyvenkét izomnak a tesztelése terjedt el, ilyen például az elülső, alsó delta, nagy mellizom, négyfejű combfeszítő izom, hátegyenesítő izom.

- Ezt hogyan kell elképzelni, hogy beültetnek egy gépbe, és az végzi az erősítést?

- Nem, ezt teljesen manuálisan végezzük. Technikája a fizikára épít, kifejtünk egy nyomást, s ha a testben stressz van, akkor a test nem fejt ki ellenállást és blokkol. Ha megvan a blokk, azután már az erősítésre koncentrálunk.

- Ezt önmagunkon is el tudjuk végezni?

- Részben. De van egy jó hírem, sokszor öntudatlanul is oldjuk a bennünk lévő feszültségeket. Ilyen például, amikor nagyon koncentrálni akarunk, és az állunkat masszírozzuk. Azon a ponton a központi meridiánt aktiváljuk, amely azért felelős, hogy a jelenben legyünk, de aki a fülét érinti, az is koncentrálni szeretne. Fejfájásra pedig nagyon jó a halánték körüli masszázs, ott van ugyanis az epe, máj meridián, amely a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagokért, s ezáltal a fejfájásért is felelős.

Kineziológia: segíthet a stressz oldásában

- Miben és milyen hatásfokkal segít az embereken a kineziológia?

- Ha valaki eljut odáig, hogy szeretne változtatni a benne felgyülemlett lelki, testi stresszen, akkor mi jó eséllyel abban tudunk segíteni, hogy a szervezetében ne alakuljon ki betegség a stressz hatására.

- Van-e műhiba a kineziológiában?

- A test nem hazudik, egy izomtónus nem mondja azt, hogy rendben vagyok, ha közben nem. Ellenőrző kérdéseket teszünk fel, úgymond dupla csavar technikával, amit az agy nem tud olyan gyorsan kicselezni. A test megpróbálhat öntudatlanul is kibújni a változás alól, de nem hagyjuk. Így aki érti a dolgát, az tévedni sem tud.

- A kineziológia nem orvoslás, viszont hasonlít a természetgyógyászathoz. Hogy definiálják, mi a kineziológia?

- Olyan természetgyógyász technika, amelyhez nem kell orvosi végzettség, ugyanakkor kiegészítő gyógymódja az orvostudománynak. A kineziológia segítségével a gyenge pontokat meg lehet találni, azokat fejleszteni tudjuk, de nem gyógyítunk. Preventív gyógyászat ez.

Milyen gyakran érdemes kineziológushoz fordulni? Hallgassa meg!

- Gyerekeken is lehet alkalmazni?

- Hajjaj, minél kisebb valaki, annál könnyebben változtatható az izomzatuk, így sokszor már egy alkalom is elég. Ugyanakkor én szeretem megvárni a hét éves kort, amikor már van türelme a gyermeknek akár csak fél órát is nyugton maradni. Pici korban egyébként a szülőn keresztül is elterjedt a gyermekek kezelése.

- Kezelései történetében melyik volt a legemlékezetesebb eset?

- Egyszer volt nálam egy elég szkeptikus férj, akit a felesége küldött el hozzám, lencseallergiával. Először csináltam allergia korrekciót, s nagyon izgultam, hogy működik e nála a kezelés. Pár hét múlva pironkodva, de boldogan hívott fel, hogy bocsássak meg neki, de nem hitt ebben, és csináltatott egy allergia tesztet, amely kimutatta, hogy elmúlt a problémája. Nagyon örültem.

- Fájdalomcsillapítók helyett is menjük kineziológushoz?

- Természetesen vannak olyan fájdalmak, amikor már orvoshoz kell fordulni, de nem muszáj egyből a medicinához nyúlni.

- Az orvostudománnyal van együttműködés?

- Ahol dolgozom, ott például az orvos összedolgozik csontkováccsal, kineziológussal. Jó volna, ha minden esetben a teljes embert néznék testi, szellemi, fizikai értelemben. Hiszen nem árulok el újdonságot, de majdnem minden betegségnek lelki eredete van.

- Vajon miért van az orvosok kapuja még zárva önök előtt?

- Sajnos a pszichológiához hasonlóan sokszor mi is alsó polcra kerülünk. Ennek okát én abban látom, hogy a kineziológiának az a része elterjedtebb, amelyik a lelki stresszekkel foglalkozik, s nem a fizikai folyamatokkal. Ebben a technikában nem tanítják azt, hogy mitől is működhet a kineziológia, milyen testi, kémiai reakciók zajlanak le, miközben egy oldás folyik.

- Mi a kineziológia tanítása?

- Keresd meg a saját pontjaidat, és azokat erősítsd, haladj önmagad felé, mert semmi másnak nincs értelme, minthogy önmagad legyél. A halálos ágyon mindenki át fogja gondolni, érdemes volt-e élni. A kineziológia azt tanítja, hogy minden egyes nap úgy feküdj le, hogy érdemes volt élni. Még akkor is, ha nem oldottad meg a problémáidat, de lépéseket tettél benne. Ezáltal minden nap légy egy kicsit több és egészségesebb!

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Riesz Péter Urológia, Klinikai... Riesz Péter Budapest