Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Ínygyulladás

Nyomtatás
név Ínygyulladás
latin név Gingivitis, periodontitis
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása

A fogmedret borító nyálkahártya gyulladását helyi és általános tényezők idézik elő, mint a hiányos rágás, fogkő lerakódások, tasakképződés, elégtelen szájhigiénia, az ápolás hiánya, vagy helytelen végzése. Ilyenkor lepedék keletkezik a fogakon és ebben a ragacsos anyagban baktériumok, ételmaradékok telepednek meg.
De ugyanígy káros lehet a túlzottan erős dörzsölés fogmosáskor, valamint a nagyon kemény kefék használata..
Szerepet jártszik a kialakulásában a vérszegénység, valamint a C-vitaminhiány.
Különböző formái ismeretesek, például az idült, hurutus krónikus gyulladás (gingivitis chronica).
Gyógyításában fontos szerepet játszik a fogkövek rendszeres, gondos eltávolítása, a nagyobb mennyiségű C-vitamin adagolás.
Még nem tisztázott a pontos kiváltó oka, de elhanyagolt esetben foghulláshoz is vezethet.
Egyes kutatások szerint a lakosság 40 %-a érintett ebben a betegségben, bizonyos mértékben


Okok természetgyógyászi szempontból

Az ínygyulladás, ínysorvadás, fogágy-gyulladás olyan anyagcsere-megbetegedés, amelynek a hátterében több fizikai és lelki ok is megtalálható. A helytelen táplálkozási szokásoktól, a levezetetlen stresszig, a különféle élvezeti szerektől (koffein, alkohol, nikotin) a cukros rágógumiig mind idesorolható. Gyakran fordul elő az éjszakai fogcsikorgatás, és a túlzott és tartós idegi-lelki feszültség miatt megjelenő fogsor összeszorítás, melynek következménye lehet a fogak meglazulása.
A száj, és benne a fogak, a nyálkahártyák, mint odonton egység, az emésztőrendszer kiindulási pontja. És a kezelése is komplex feladat, melyben jelentős szerephez jut az életmód, benne a táplálkozás megreformálása.
Egészség esetén a száj pH-ja lúgos kémhatású, köszönhetően a nyálnak. Ezzel szemben a koffein, alkohol, nikotin, a szénhidrátok, állati eredetű ételek erősen savasítják, amely a nyelés során továbbítódik az emésztő rendszer alsóbb szerveihez is.
A száj, szájbelső gyulladásai kapcsolatba hozhatóak az orr, az arc, a homloküreg és a fül gyulladásaival, valamint a tüdő és az emésztőrendszer egyéb betegségeivel.


Tünetek

Az íny érzékeny, vérzékeny, fájdalmas, duzzadt. Jellegzetes a kellemetlen szájszag, a fogak „rossz íze". Hosszantartó gyulladás után az íny sorvad, lecsúszik a fogról, amely így érzékeny lesz hőre, mechanikai hatásokra, és veszít a stabilitásából.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek