Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Impotencia

Nyomtatás
név Impotencia
latin név Impotentia coeundi
csoport
szakterület

leírás

A betegség leírása és tünetei

Impotentia coeundi: okai lehetnek férfiban a penis sérülései, fejlődési zavarai, a hímtag és a herezacskók elephantiasisa, tumor és egyéb olyan fizikai elváltozást produkáló betegségek, amelyek lehetetlenné teszik a hímvessző bevezetését.
Idegrendszeri okok a hysteria, epilepsia, dementia paralytica progressiva (progresszív paralízis). Krónikus mérgezések is állhatnak a háttérben, mint az alkohol, nikotin, ólom, morphin, valamint egyéb psychikus okok.
Nőben például impotenciát okoz a külső nemi szervek különféle, nagyfokú kóros elváltozásai (például hüvelydaganat, vaginismus- a hüvely görcsös állapota).

Impotentia erigendi: a hímtag merevedési képtelensége, ami természetszerűen közösülési képtelenséggel jár. Gyakori némely organikus idegrendszeri megbetegedésben (dementia paralytica progressiva, gyengeelméjűség), előfordul krónikus alkoholistáknál, kábítószer-élvezőknél, és különböző gyógyszerek mellékhatásaként, ólommérgezés, diabetes mellitus (cukorbetegség), Addison-kór, Basedow-kór, acromegalia (a hipofízis kóros növekedési hormontermelése), sclerosis multiplex, stb. esetén. Kimerítő fizikai munka, sorvasztó betegségek, cachexiás (senyvedés, vészes lesoványodás) állapotok is gyakran járnak merevedési képtelenséggel.

Impotentia relatíva: a penis képes ugyan a merevedésre, de a közösülési kísérlet során az hamar megszűnik, vagy elégtelenné válik és képtelenné a behatolásra. Gyakori oka a közösülési fiaskótól való félelem (ilyenkor prostituálttal sikeres) máskor csak egy bizonyos személlyel szemben áll fenn. A súlyos pszichikus gátlás teljes képtelenséget eredményezhet.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek