Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Potencia gondok

2011. 03. 22 14:00
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: potencia, potenciazavar, impotencia, erekció, magömlés, pszichés zavar, gyógyszer, mellékhatás
Potencia gondok

Magyarországon több mint félmillió férfit érint a potenciazavar. A potenciazavar kifejezés sokkal tágabb fogalom, mint az impotencia. Az előbbibe ugyanis beletartozik az átmeneti, illetve csak időszakos impotencia, a részleges erekció és a korai magömlés is.

Mondhatjuk, hogy a potenciazavar egyidős az emberiséggel. Mindig is létező probléma volt. Valaki csak egyszer éli át életében, hogy nem úgy alakul a szexuális együttléte, ahogy ő eltervezte, valakit pedig évekig gyötör a probléma. Gyógyításával régóta próbálkoznak. 1982-ben egy francia urológus a péniszen végrehajtott műtét során beadott a péniszbe egy gyógyszert. Mindenki nagy meglepetésére igen erős erekció lépett fel az altatott betegnél. Az ügy bombaként robbant. Orvosok tucatjai kezdtek kísérletezni a gyógyszerrel.

Az emberek többsége azt hiszi, hogy egy gyógyszer lenyelésével minden megoldódik. Sok gyógyszer lenyelésével pedig egyenesen szárnyalni fog a szexuális élete. Az amerikai szaklapok több olyan esetről közöltek beszámolót, amikor egészséges, potenciazavarokkal nem küzdő férfiak csoportszex és különböző orgiák során túladagolták a gyógyszert, amelynek következtében aztán több napos fájdalmas erekcióban volt részük. Valahogy figyelmen kívül hagyják a férfiak, hogy a gyógyszert csak szakorvossal való konzultálás után szedhetik be.

Az utóbbi öt évben forgalomba kerültek olyan prosztaglandintartalmú injekciós készítmények is, melyek csak elvétve okoznak mellékhatást, ám a pszichés, a beidegzési zavar és a kisfokú vérellátási zavar miatt kialakult potenciazavar gyógyíthatóvá válik általuk. És ne feledkezzünk meg az utóbbi év szenzációjáról, mely forradalmasította a potenciazavarok kezelését. Voltak idők, amikor zellergyökeret rágcsáltak, mozsárban őrölték a kőrisbogár kitinpáncélját. Ám ezek az idők elmúltak. Ma már nem álom, hanem valóság, amire a férfiak vágytak: egyszerű, szájon át szedhető gyógyszerre, kevés mellékhatással és nagy hatásfokkal.


A potenciazavarnak több ok is állhat a hátterében. Általában valamilyen szervi okra vezethető vissza, és gyakran olyan súlyos társbetegségek következménye, mint a szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) De kiválthatja egyes gyógyszerek mellékhatása vagy a férfi klimax is, dohányzás, túlsúly, alkoholfogyasztás. Ám legtöbbet a pszichés állapot nyom a latba: depresszió, párkapcsolati probléma, stressz, szorongás, teljesítménykényszer. A potenciazavarból eredő problémák gyakran vezetnek párkapcsolati gondokhoz, illetve gyakran már meg sem lehet mondani, melyik volt előbb. Idővel rátelepszik a hangulatra az ilyen jellegű gond, rontja a férfi önbecsülését, frusztrációt, elkeseredettséget okoz. Gyakran a partner magát hibáztatja. A potenciazavar kezelése összetett feladat: nemcsak a testi, hanem a lelki gyógyításra is nagy hangsúlyt kell fektetni.