Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Erotikus bulimia

Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: erotikus bulimia, szexfüggő, kiégett, nő, férfi, szexpartner
Erotikus bulimia

Tiger Woods, Michael Douglas, Mick Hucknall, David Duchovny, Antonio Cassano. Bajnokok, színészek, rock-sztárok. Mi a közös bennük? Valamennyien éveken keresztül falták a nőket. De olyan szinten, hogy az már kimerítette a szex-függőség, egyfajta erotikus bulimia fogalmát.

Hucknall, a Simply Red lángvörös hajú énekese nemrégiben nyilvánosan bocsánatot kért attól a mintegy ezer nőtől, akiket 1985 és 1987 között válogatás nélkül az ágyába vitt. Nem az első volt, aki e „kórban" szenvedett a hírességek közül. Michael Douglas például 1992-ben egyenesen önkéntes elvonókúrára feküdt be egy arizonai kórházba, mert felesége már nem bírta beteges kicsapongásait. (Mellesleg éppen akkor játszott Sharon Stone-nal a híres-hírhedt Elemi ösztönben). A nehéz természetéről ismert olasz labdaművész, Antonio Cassano két évvel ezelőtt, hivatalos eljegyzése után ismerte be, hogy legalább 6-700 nővel volt dolga, számukat maga sem tudja. Közismert, hogy nagy nőfogyasztó volt Georges Simenon is, a híres regényíró azonban elsősorban prostituáltakkal csillapította fékezhetetlen vágyát és állandó depresszióját. David Duchovny, az X-akták főhőse egyik filmjében szinte önmagát játszotta, mivel lelki válságait e szerepben, miként az életben, permanens szexben vezette le. A golfkirály Tiger Woods-nak a házassága ment rá mániájára, de legalább beismerte a betegségét. Bill Wyman, a Rolling Stones egykori tagja, a zenekar krónikása önéletrajzában pontos leltárt készített a banda turnék alatti garázdálkodásairól, és saját adatai szerint több strigulát húzhatott saját neve mellé, mint a karizmatikus frontember, Mick Jagger.

Kétségtelen, hogy a hírességek könnyebben eshetnek bele e kórba, már csak az azért is, mert sztárlétük, gazdagságuk révén könnyebben hódítanak. De azért az egyszerű földi halandókkal is előfordulhat ez. Egy olasz felmérés szerint a megkérdezett férfiak 6 százaléka szenved a túlzott vágytól, és többségük nemhogy a felső tízezerhez, de még a diplomásokhoz sem tartozik.

Napjaink szex-őrültjeit azonban nem lehet az olyan legendás csábítókhoz hasonlítani, mint Casanova, Don Juan vagy a Veszedelmes viszonyok Valmont vikomtja. Ők ugyanis - mondja Anna Bravo olasz történész - nem „sorozat-szeretők" voltak, számukra a hódítás a nőkkel, a nőiességgel szembeni általános kihívás. Casanovának állítólag félelmetes „ragadozó" aurája volt, de ő minden nőt külön hódított meg, mindenkinek saját gyengéit megtalálva hízelgett. A „sorozat-szerető" ezzel szemben minden nőt egyformán kezel, ugyanazokkal a szavakkal udvarol, ugyanazokkal az ajándékokkal veszi le őket a lábukról, sem ideje, sem esze a felesleges udvarlásokhoz.

Hogyan jöhet rá egy férfi arra, hogy erotikus bulimiában szenved? Olasz pszichiáterek éppen az egyformaság érzését emelik ki. Amíg valaki szeret enni, és különösen vonzódik bizonyos ízekhez, az lehet, hogy árthat a vonalaknak, de a lelki boldogságnak biztosan nem. Ha viszont valaki már nem tud különbséget tenni az ételek között, hanem csak az a lényeg, hogy mindent magába tömjön, nagy a baj. Ugyanígy működik a féktelen szex-éhség is. Amint beteljesedik, kiveti magából gyors imádata tárgyát. Ugyanakkor nem szabad betegségnek tekinteni az olyan intenzív nemi vágyat, másnak is hagy helyet az agyban: például egy igaz szerelemnek.