Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az impotencia pszichés hátteréről

2011. 03. 29 14:00
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: kérdőív, impotencia, férfiak, pszichés okok, stressz
Az impotencia pszichés hátteréről

Az impotencia hátterében gyakran húzódnak meg pszichés tényezők, de gyakran előfordul, hogy kizárólag pszichés okok miatt alakul ki. A pszichés okok miatt kialakuló merevedési zavar általában váratlanul csap le „áldozatára".

Egy kérdőíves felmérés alapján a 25-34 év közötti férfiak 62 százaléka bevallja, hogy már csődöt mondott az ágyban, mert nem volt megfelelő az erekciója. A legtöbbjük ezért a fáradtságot, a stresszt, a frusztrációt vagy az alkoholt okolta. A 30 és 40 év közötti férfiaknál azonban leggyakrabban az hat hervasztóan, ha lelkileg nyomás nehezedik rájuk mind az ágyban, mind a munkahelyen, vagyis folytonos teljesítéskényszer alatt állnak. Egy tanulmány szerint a nők 42 százalékának volt már 10 partnere, míg a férfiak csupán 28 százalékára igaz ugyanez. Hogy kapcsolódik az előbbi állítás témánkhoz? Valahogy az ágyban is felcserélődtek a szerepek, egyre több férfi érzi úgy, hogy a modern, öntudatos nők miatt a szexuális kötelességvégzés pozíciójába szorulnak. Az erőteljes, határozott nők gyakran zavarba ejtik a férfiakat az ágyban, kisebbrendűséget, olykor impotenciát váltva ki viselkedésükkel.


A potenciazavart kiváltó leggyakoribb okok a tartós, nagy stressz, bánat, gyász, csalódottság, megalázottság, depresszió, krónikus félelem, szorongás, kapcsolati feszültségek, rejtett homoszexuális hajlam, nem kívánt terhességtől való félelem, folytonos bizonyítási kényszer.

Stresszes állapotban, amikor az ember nem a szexre, hanem más problémákra koncentrál, általában ritkábban jelentkezik a szexuális együttlét iránti vágy, illetve a szexuális teljesítmény is visszaeshet. A stresszt kiváltó tényezők megszűnése esetén gyakran a merevedési probléma is megszűnik. Amennyiben csak lelki okai vannak az impotenciának, a reggeli merevedés, illetve a merevedésre való képesség megmarad, tehát nem szervi probléma okozza a zavart. A stressz mellett a másik ok a kudarctól való félelem. Már két rosszul sikerült alkalom elég ahhoz, hogy félelem alakuljon ki a férfiban, „mi lesz, ha most sem sikerül". Ez az önmagát beteljesítő jóslat aztán még jobban megnehezíti az ellazulást.

A férfiak körében a felelősségtől való félelem is pusztítóan hat a potenciára. Sok férfi nem érzi magát elég érettnek egy tartós kapcsolathoz, és alapvetően elutasítja a társas kapcsolattal járó minden felelősséget.

Az impotencia egy rossz párkapcsolat, vagy egy párkapcsolati krízis tünete is lehet. Az egyhangú szexuális élet, a partnerek közötti feszültség, az intimitás vagy kommunikáció hiánya mind hozzájárulhatnak a merevedési zavar kialakulásához. Ezekben az esetekben párkapcsolati vagy pszichológiai tanácsadás segíthet a probléma és a merevedési zavar megoldásában.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Tóth Margit Belgyógyászat... Tóth Margit Zalaegerszeg