Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Mozgással a frontérzékenység ellen

2010. 10. 21 14:05 forrás: Meteo Klinika
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: mozgás, frontérzékenység, időjárás, sport

Manapság egyre többfelé hangzik el, hogy „mozogjunk többet", „éljünk egészségesen", és sokszor talán már oda sem figyelünk kellően ezekre az igen fontos információkra. De tényleg ilyen sokat számítana a rendszeres testmozgás a fronthatások leküzdésében is?

Mai rohanó világunkban nincs időnk a testünk karbantartásával foglalkozni, nem fordítunk kellő figyelmet rá, hogy edzettek legyünk. Egy-egy szellemileg fárasztó nap után már nagyon nehezen vesszük rá magunkat fizikai tevékenység végzésére, pedig testünk még nem fáradt el az egész napos ülő munka során, csak agyunk merült ki a folyamatos megfeszített koncentrálás után.

Rendszeres mozgással megelőzhetjük a betegségek kialakulását
Rendszeres mozgással megelőzhetjük a betegségek kialakulását
Hazaérve egyből zuhanunk az ágyba, nem is sejtjük, hogy a stressz okozta tüneteket a mozgásszegény életmód csak erősítheti.


A mozgást sokan úgy élik meg, hogy nehéz, fárasztó, és sok időt kell rá szánni. Helyette pedig marad a televízió, de leginkább a számítógép időrabló és egészségtelen, de kétségkívül igen kényelmes alternatívaként, ha némi kikapcsolódásra vágyunk egy fárasztó nap végén.


Pedig jó szervezéssel akár észrevétlenül, jelentős idő ráfordítása nélkül is kielégíthetjük napi mozgásigényünket.


Ma már sokféle mozgásforma és edzés közül válogathatunk, így mindenki megtalálhatja a leginkább testhezálló tevékenységet magának. Vannak pörgős, intenzív mozgások, mint az aerobik különböző formái, a nőiesebb táncos mozgásformák, mint a zumba, vagy a szelídebbek, mint a hastánc. A férfiasabbak közül pedig ott vannak a keleti harcművészetek és a keleti alternatív mozgásformák, mint pl. a csíkung, amit bárki művelhet, aki a testi-lelki harmóniára vágyik.


A csoportos edzéseknek, csapatsportoknak van húzó hatása, szívesebben izzadunk közösen másokkal. De aki ezt nem tudja, vagy nem akarja ilyen formán végezni, egyedül is nekiállhat edzeni, persze ehhez nagyobb kitartásra lesz szüksége.


A kevés több mint a semmi!


Akinek egyáltalán nincs ideje edzőterembe, vagy táncórára járni, annak a napi rendszerességgel végzett 10-15 perces reggeli torna is sokat számít, vagy megpróbálkozhat a tempósabb sétálással is, például egy-egy villamosmegállónyi intenzív gyaloglás már jótékony hatással lesz a szervezetre. A lényeg a mozgás, és a rendszeresség. Persze a teljesen mozgásszegény életmódból csak fokozatos terhelés mellett lehet az edzettebb és egészségesebb állapot felé elindulni, és kezdetben akár szakemberek tanácsát is kérhetjük, hogy mivel érdemes elkezdenünk az edzést.


Miért fontos a mozgás, és hogyan használhatjuk a frontérzékenység ellen?


A mozgás egy felhívás a szervezetünk részére. Elengedhetetlen a kiegyensúlyozott életmódhoz. A rendszeres mozgás erősíti az immunrendszert, ellenállóbbak leszünk általa. Bizonyított, hogy a rendszeres testmozgást végzők strapabíróbbak a környezeti hatásokkal, betegségekkel szemben is. Többek között megelőzhetőek a szív és érrendszeri betegségek, javul az általános állóképesség, az anyagcsere jobbá válik, a csont és izomrendszer erősödik, és nem utolsó sorban a mozgás hangulat- és kedélyjavító, a legjobb orvosság depresszió ellen.

A mozgás a legjobb stresszoldó

A mozgás a legjobb stresszoldó

A rendszeres testmozgás sok területen fejti ki jótékony hatását, és hatékonyan segíti szervezetünket, hogy visszaálljon az egyensúlyi állapotába, és könnyebben birkózzon meg az időjárás-változások okozta mindennapos stresszhatással.


Az időjárás hatása mindenkinél másként jelentkezik, hiszen nem vagyunk egyformák, így nagyon kevés az általános, mindenkire alkalmazható szabály. Sokkal inkább az jellemző, hogy az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.
Az időjárásprofil segítségével mindenki megtudhatja, hogy milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen időjárás okozta egészségügyi hatásokra számíthat. A profil által szolgáltatott ismeretanyag tudatos alkalmazásával sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, valamint fel kellene használnunk az időjárás-érzékenységi vizsgálat eredményeit a hatékonyabb gyógyításban is.


További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.