Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az időjárás kifáraszt

2010. 11. 17 09:43 forrás: Meteo Klinika
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: időjárás, táplálkozás, krónikus fáradtság, munka, étrend

A fáradékonyság mindennapos jelenség társadalmunkban. Ilyenkor erőtlenséget, életuntságot, késztetés-hiányt, gyengeséget érzünk. Minden vágyunk ilyenkor a pihenés és az alvás. Azt, hogy fáradtnak, vagy éppen kipihentnek érezzük magunkat számos, a szervezeten belüli és szervezeten kívüli októl függ.

Aktuális fizikai állapotunkra hatással van az idegrendszerünk, mozgásrendszerünk állapota, de nagymértékben befolyásolja a lelkiállapotunk és az egyéb környezeti hatások is. Az időjárás-változásnak, a napsütésnek, vagy éppen a borongós időnek az emberi pszichére gyakorolt hatásáról már régóta tudunk.


Nehéz munka, tartós fizikai, szellemi és érzelmi megterhelés után a fáradtság természetes dolog, ezért nem is megy senki orvoshoz. Az állandó, vagy gyakran és látható ok nélkül jelentkező fáradtságérzés azonban kóros. Ha szervi ok kizárható, legtöbbször pszichés eredetre gondolunk.

Az állandósult fáradtság kóros állapot

Az állandósult fáradtság kóros állapot


A változékonyság nagy megterhelést jelent a szervezet számára. Ha ezek a változások gyakoriak, akkor a szervezet nem tud pihenni, és kifárad. Azt, hogy kinek mikor ér el tűréshatárára a szervezete, több tényező is befolyásolja, többek között a fizikai edzettsége, a táplálkozás minősége, a szociális, társadalmi helyzete.


A panaszok esetén sokat lehet tenni, hogy minőségi javulást érjünk el. Ajánlott tudatosan táplálkozni, és minőségi élelmiszerekkel
pótolni a felhasznált vitaminokat és ásványi anyagokat. A rendszeresen végzett séta, és egyéb testmozgások is jó hatásúak.

A kiegyensúlyozott táplálkozás sokat segít
A kiegyensúlyozott táplálkozás sokat segít


Az időjárás hatása mindenkinél másként jelentkezik, hiszen nem vagyunk egyformák, így nagyon kevés az általános, mindenkire alkalmazható szabály. Sokkal inkább az jellemző, hogy az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelenik meg.
Az időjárásprofil segítségével mindenki megtudhatja, hogy milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen időjárás okozta egészségügyi hatásokra számíthat. A profil által szolgáltatott ismeretanyag tudatos alkalmazásával sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, valamint fel kellene használnunk az időjárás-érzékenységi vizsgálat eredményeit a hatékonyabb gyógyításban is.


További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.