Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A szívbetegek frontérzékenysége

2010. 12. 08 13:00 forrás: Meteo Klinika
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: időjárás, szívbeteg, front, frontérzékeny

Hazánkban még mindig előkelő helyet foglalnak el a szív- és érrendszeri betegségek a lakosságot érintő egészségügyi problémák között. A hirtelen halálozásokért elsősorban a szívinfarktus a felelős, de nagy számban következik be haláleset agyi érkatasztrófa, vagy egyéb érrendszeri betegség esetén is.

A keringési rendszer gyorsan reagál a szervezetet ért stressz hatásokra. Ez egy ösztönös, automatikus védekezési reakció, melynek következtében emelkedik, vagy csökken a vérnyomás, a szívműködés felgyorsul, és az egész szervezetünk éberebb állapotba kerül.


Felgyorsult világunkban egyre nagyobb stresszhatások érhetnek bennünket, így szervezetünk is fokozottan reagál ezekre a helyzetekre. A mindennapi gondok komoly terhelést okoznak, mint például a kifizetendő számláink, a hosszas sorbanállás, de napi terhelésként jelenik meg a minket körülvevő légkör, mint állandóan jelen lévő stresszor.


Az időjárás eredetű stressz következtében létrejövő alkalmazkodási folyamatban különösen fontos helyet foglal el az úgynevezett vegetatív idegrendszer. A legtöbb szervnek kettős vegetatív beidegződése van: szimpatikus és paraszimpatikus. A zsigeri idegrendszer e két részéből érkező impulzusok az egyes szervek működését rendszerint ellentétes irányban befolyásolják. Voltaképpen a szimpatikus funkciók az anyagcsere lebontó folyamatokat, a védekező reakciókat, a gyomor- és bélmozgások gátlását; míg a paraszimpatikus funkciók az anyagcsere felépítő folyamatait, a salakanyagok kiválasztását mozdítják elő.

A megnövekedett keringési igényt a szívbetegek nehezen tudják kompenzálni
A megnövekedett keringési igényt a szívbetegek nehezen tudják kompenzálni


A melegfrontot a levegő páratartalmának emelkedése és a légnyomás csökkenése kíséri. Ezek a változások fokozzák a szimpatikus idegrendszer működését. A szimpatikus aktivitás fokozódásának hatására megnövekedett keringési igényt a szívbetegek nehezen tudják kompenzálni. Emiatt gyakoribbá válik a szívinfarktus, növekszik a keringési elégtelenség veszélye. Szívbillentyű-betegeknél könnyebben jelentkezik fulladás, lábdagadás, látszólag indokolatlan fáradtság, melyek mind-mind a fokozódó szívgyengeség tünetei. A szívbetegeknél gyakoribbá válik a ritmuszavar is.


Minden évszakban tudunk mit tenni a keringés épségének megőrzése érdekében. Látnunk kell, hogy miként függ össze az életmódunk, a táplálkozásunk, a mozgásunk, az érzelmi világunk a betegség kialakulásával, és mindezt hogyan befolyásolja az időjárás változása.


Karácsony előtt néhány héttel legtöbben már a nagy bevásárlási lázban égnek. A meglévő szabadidejüket az ajándékok beszerzésével töltik. Az egyébként is felgyorsult világban, rohanva, türelmetlenül válogatunk a nagyáruházak kínálatai között. Gyakran fordul elő, hogy mire a terített asztal mellé ülünk, kimerültek, fáradtak vagyunk, és kevésbé csillog a szépen feldíszített karácsonyfa.


Fontos, hogy ebben az időszakban is mozogjunk eleget, étkezésünk legyen kiegyensúlyozott, vitamindús. Szánjunk időt magunkra is. Relaxáljunk, alkalmazzunk naponta nyugtató légzésterápiát, alkalmazzuk a gyógynövények jótékony hatását tea és fürdőként egyaránt.

Alkalmazzuk a gyógynövények jótékony hatását
Alkalmazzuk a gyógynövények jótékony hatását


Az időjárás hatása mindenkinél másként jelentkezik, hiszen nem vagyunk egyformák, így nagyon kevés az általános, mindenkire alkalmazható szabály. Sokkal inkább az jellemző, hogy az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.


Az időjárásprofil segítségével mindenki megtudhatja, hogy milyen érzékenységi kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen időjárás okozta egészségügyi hatásokra számíthat. A profil által szolgáltatott ismeretanyag tudatos alkalmazásával sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, valamint fel kellene használnunk az időjárás-érzékenységi vizsgálat eredményeit a hatékonyabb gyógyításban is.


További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.