Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Húzódás

Nyomtatás
latin név -
csoport
szakterület Sportorvostan, Fizioterápia
huzodas_jpg_201009141047482769

leírás

Betegség leírása, okok


Elsősorban izmokon, inakon, ízületi szalagokon, túlfeszülés miatt keletkezik. A húzódásra a bemelegítés elhagyása és a túlterhelés hajlamosít.
A sport vagy munka nem folytatható, minél előbb pihentetni, láb esetén felpolcolni, kar esetén felkötni, majd jegelni, és rugalmas pólyával rögzíteni kell.
A húzódás tulajdonképpen nem egy adott izom teljes sérülését jelenti, hanem az izom néhány rostjának túlnyúlását, esetleg szakadását. A húzódásra jellemző a hirtelen éles fájdalom, mely nem görcsös jellegű.
Jellegzetesen a teniszezőknél alakul ki az úgynevezett teniszkönyök, mely során a húzódás miatt, a felkar izmai, illetve a felkarcsonthoz kapcsoló inak begyulladnak. Ez a fajta betegség nemcsak teniszezők esetében jelentkezik, de kialakulhat olyanoknál is akik keveset mozognak, így az inak kevés terhelésnek vannak kitéve, vagy éppen a túlzott teher miatt.
A fájdalmak csökkenése után fizikoterápia, masszázs, gyógytorna (nyújtás, lazítás) következhet, de a korán kezdett masszázs káros lehet, illetve a korán kezdett terhelés fokozza az újrasérülés esélyét.

Előfordulhat a láb, kéz, derék és mellkas izomzatán, ízületein.Tünetek


Hirtelen és éles fájdalom, enyhe duzzanat lehetséges. A mozgás, az izom passzív feszítése fokozza a fájdalmat.