Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Horkolási világrekordot készülnek felállítani

2009. 03. 24 08:12 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
A Kossuth Lajos utca egyik kirakatában már hétfő délután elkezdett - egyelőre csak csendesen - szunyókálni egy fiatalember, de a horkolást várhatóan kedd estig abba se fogja hagyja. Március 28-án pedig a Syma Csarnokban állítják fel a vállalkozó szelleműek az együtthorkolás világrekordját, hogy felhívják a figyelmet erre az egészségre több szempontból is káros jelenségre - tájékoztatták az MTI-t egy hétfő délutáni tájékoztatón.
A rekord beállítása március 28-án este 9-kor kezdődik a csarnokban, ahol hivatalos rekordfigyelő ember hitelesíti az együtthorkolók valós alvását, ritmikus horkantásait. Mint Sebestyén István rekordhitelesítő az MTI kérdésére elmondta, ilyen rekordra a világon még sehol, soha nem került sor, míg egyéni, falakat rengetően hangos horkolás decibelszintje terén már versenyeztek egymással emberek. Ezt egy dél-amerikai férfi tartja, 98 decibeles rekordját 2008-ban állította be.

A csarnokban 200 ágyat állítanak fel, de ha szükséges, több termet is kinyitnak - hangzott el a tájékoztatón. Az alvást és horkolást szimulálók kiesnek az együtthorkolók csapatából.

A ma már népbetegségnek számító - több millió magyart érintő - horkolás nem egyszerűen zavaró tényező, hanem okozója a légzéskimaradásnak, jelzése orrüregi problémáknak, túlsúlynak, keringési betegségeknek, és az allergiával is összefüggést mutathat - mondta a tájékoztatón a meghívott orvosszakértő, Terrai Horváth Attila.

Mint hozzátette, a horkolás sok esetben kiküszöbölhető: van, akinél csak bizonyos fekvésnél és alváspózokban fordul elő, másnál csak akkor, ha elalvás előtt sok alkoholt iszik, dohányzik, túlsúlyos és egyébként is vannak légzésproblémái. Ha mégsem sikerül kiküszöbölni ezeket a jelenségeket, ma már léteznek egyszerű orvosi eszközök, például tapaszok, amelyek adott esetben tényleg segítenek. Ha mégse, marad a műtét - bizonyos esetekben a horkolás a légzésben szerepet játszó szervek kisebb műtétjével orvosolható.

A horkolást, mint jelenséget számos ember nem veszi komolyan, ritkán fordul vele orvosához, pedig sok betegségnek a jele ez - vagy az oka. A horkolás ugyanis lehet "jó indulatú" és kóros egyaránt. A légzéskimaradás - az apnoé - azonban mindenképpen károsan befolyásolja az agyműködést, a memóriát és végső esetben akár elbutuláshoz is vezethet.

A férfiak között négyszer annyian horkolnak, mint a nők körében. A nőknél ez az arány módosul a változó kor után: az ösztrogénszint ugyanis még a garatizom működést is befolyásolja. A gyerekkori kóros, rendszeres horkolással mindenképpen érdemes alvásszakértő orvoshoz fordulni.

Az is előfordult már, hogy a légzéskimaradás fulladást okozott. Ez azonban nagyon ritka, míg a szívritmusproblémák, keringési rendellenességek korántsem - tette hozzá Terrai Horváth Attila.