Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Hírek

4. / 321. oldal (10/3208)

«1234567891011 »

Könnyebben tartják magukat az előírásokhoz az...

A legfrissebb kutatási eredmények szerint az alvási apnoével küzdő betegek esetében megkönnyítheti folyamatos pozitív légnyomás (CPAP) terápia betartását, ha rendszeresen ugyanabban az időben fekszenek le aludni. A CPAP, ami enyhe légbefúvás segítségével tartja nyitva alvás közben a légutakat, az alvási apnoé elsődleges kezelési módszere, de csak abban az esetben...

Tovább... »
A szabálytalanul dobogó szív mentális hanyatláshoz...

A szívritmuszavaros emberek esetében korábban jelentkezik a mentális hanyatlás, állapították meg amerikai kutatók. A pitvarfibrilláció, más néven a szabálytalan szívritmus és a memóriavesztés közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmány a Neurology című szaklapban jelent meg.

Tovább... »
Új, hatékonyabb módszer a beszédhibák javítására

Az Egyesült Államok Siketek és Egyéb Kommunikációs Rendellenességekkel Küzdők Intézetének felmérése szerint, az óvodás és kisiskolás gyerekek nagyjából tíz százaléka küzd valamilyen beszédhibával, melyek közül leggyakoribb az „r" hang helytelen ejtése.

Tovább... »
Az étrend kiegészítők a szívelégtelenségen is...

A koenzim Q10 nevű közönséges étrendi kiegészítő szokványos dózisa mintegy felére csökkentette a krónikus szívelégtelenségben szenvedők halálozási arányát - hangzott el az Európai Kardiológus Társaság tudományos találkozóján Lisszabonban.

Tovább... »
Segíthet az alvási apnoéval küzdő gyerekeken a...

A gyerekek esetében az alvási apnoé hátterében legtöbbször bedagadt mandulák vagy orrpolipok állnak, melyek eltávolítása után ugyan nem javul a gyerekek figyelme, emlékezete vagy tanulási képessége, ám az alvásukra, a viselkedésükre, és egész életminőségükre mégis pozitív hatással van a műtét.

Tovább... »
Fogfájás csillapítása benzokain géllel

A Journal of the American Dental Association oldalain bemutatott klinikai vizsgálat szerint a benzokain nevű fájdalomcsillapító gél 10 és 20 százalékos koncentrációja is hatékony a fogfájós esetek kezelésében.

Tovább... »
Kevesebb a baleset a hétvégi alváspótlással

Egy új ausztrál tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy közel 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak közúti baleset áldozatává azok a fiatalok, akik éjszakánként kevesebb, mint hat órát alszanak.

Tovább... »
A vékony nőket jobban veszélyezteti az...

A Human Reproduction című lap hasábjain megjelent tanulmányban arról számoltak be a szakemberek, hogy a vékonyabb testalkatú nőknél nagyobb az esélye az endometriózis kialakulásának, mint azoknál, akik súlyosan elhízottak. A vizsgálat során a szakemberek 116 430, 25 és 42 év közötti nőt kísértek figyelemmel, akik közül a kutatás 20 éve során 5504 személynél diagnosztizá...

Tovább... »
A pattogatott kukorica árthat a szívnek?

A korábban felmerült biszfenol-a (BPA) mellett újabb aggodalmat keltő vegyületet azonosítottak a csemegében: a perfluoroktánsav (PFOA), amelyet tapadásmentes edényeknek, élelmiszeripari csomagolóanyagoknak, bútoroknak, illetve esőkabátoknak is tulajdonítanak, szív- és érrendszeri betegségekhez köthető.

Tovább... »
Veszélyes lehet a szívbetegekre az úszómedence

Az úszómedencék éjszakai fényrendszere megzavarhatja a beültetett szívgyógyászati segédeszközök, köztük a defibrillátorok és pacemakerek működését, derült ki egy esettanulmánysorozatból. Az úgynevezett beültetett kardioverter defibrillátorok (ICD-k), köztük a szívritmus-szabályzók működését negatívan befolyásolhatják az úszómedencék éjszakai megvilágításáért felelős...

Tovább... »

4. / 321. oldal (10/3208)

«1234567891011 »