Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Valóban segíthetnek antibiotikumkúra alatt a probiotikumok

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: antibiotikum, probiotikum

A szakirodalom elemzése azt mutatja, hogy az antibiotikumot szedő betegeknek előnyükre válik a probiotikumok párhuzamos szedése.

A Cochrane Collaboration kutatói szerint a kiegészítők szedésével megakadályozható a hasmenés, az antibiotikumok egyik leggyakoribb mellékhatása.


A kutatás során a Clostridium difficile baktérium okozta hasmenéses eseteket vizsgálták. A szakértők úgy vélik, hogy a probiotikumokkal megelőző csapást lehet mérni, amivel fenntartható a bélrendszer egészséges egyensúlya. Az antibiotikumok felborítják az emésztőszervrendszerben lévő mikroorganizmusok ökoszisztémáját, ami lehetővé teszi a C. difficile baktériumok túlzott elszaporodását. A baktériumfertőzés pedig hasmenést, gyulladást és fájdalmat okozhat a bélrendszerben, sőt ritkán akár halálhoz is vezethet.


A Cochrane kutatói huszonhárom összesen 4 213 antibiotikum-kezelésben részesülő beteg részvételével készült kísérlet eredményeit elemezték. Az adatok azt mutatták, hogy a probiotikumot kapott betegek 2 százalékában alakult ki C. difficile baktérium okozta hasmenés, míg ez az arány 6 százalék volt a placebót szedő betegek körében. A kutatók szerint a probiotikumok különösen hasznosak lehetnek C. difficile járvány kitörése esetén.


Dr. Bradley Johnston, a kutatócsoport tagja szerint a megfelelő probiotikum dózis és törzsek beállításával költségcsökkentést lehet elérni a kórházakban, és javítani lehet a betegek életminőségét. A leghatékonyabb probiotikumtípusok meghatározásához azonban további kutatásokat kell végezni.