Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Megtalálták az időskori emlékezetkiesés lehetséges okát

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: idősek, emlékezetkiesés, memória

Egy új pszichológiai kutatás arra az eredményre jutott, hogy az idősebb emberekre jellemző emlékezet kihagyások abból adódnak, hogy sokan képtelenek külön epizódonként kezelni a mindennapi események folyamatát.

„Mikor visszagondolunk arra, hogy mit is csináltunk tegnap, akkor az nem úgy történik, hogy az agyunkban megnyomunk egy lejátszás gombot, és elindul egy 24 órás videofelvétel. Az agyunk rövidebb, epizódszerű fejezetekre bontja a megélt eseményeket, és ezeket külön kezeli" - mondta Dr. Heather Bailey, a St. Louis-i Washington Egyetem pszichológus kutatója, a tanulmány vezetője.


A kutatás keretében Bailey és munkatársai Alzheimer típusú időskori demenciával kezelt embereknek olyan rövidfilmeket vetítettek le, amelyeken emberek hétköznapi cselekvéseket végeztek, például egy nő reggelit készített, egy férfi pedig Lego hajót épített. A résztvevőket megkérték, hogy a különálló jelnetek között nyomjanak meg egy gombot, amikor úgy érzik, hogy az egyik epizódnak vége van és kezdődik a következő rész.


Ezt követően a résztvevőknek fel kellett idézniük a látottakat, miközben a kutatók MRI-vel vizsgálták az agytevékenységüket. Az elemzésekből kiderült, hogy a résztvevőknek nehézséget okozott a különálló események szétválasztása és rövid epizódokra darabolása, emiatt nehezebben képesek felidézni a múltbéli eseményeket.


Az új tanulmány teljes terjedelmében az amerikai Pszichológiatudományi Szövetség Psychological Science című szakfolyóiratában jelent meg.