Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A menstruáció kihagyására használják a fogamzásgátlót

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: mestruáció, fogamzásgátló, nők

Sok fiatal nő arra használja a hormonális fogamzásgátló készítményeket, hogy kihagyja a menstruációt, mégpedig többnyire a kényelem kedvéért - derül ki egy friss kutatásból. A menstruáció kihagyása a legtöbb nő számára nem jár kockázattal - tették hozzá az egyesült államokbeli Mayo Klinika munkatársai, akik nem vettek részt az értekezés elkészítésében. A Contraception című szakfolyóiratban megjelent tanulmány az első, mely a magatartásforma okait vizsgálja.

Az Oregoni Egyetem szakértői 1324 egyetemista nőt kérdeztek meg, akik mindannyian hormonális fogamzásgátlást alkalmaztak a megelőző hat hónapban. A módszerek közé tartozott a tablettán kívül a tapasz és a hüvelygyűrű is. Az érintettek 17 százaléka számolt be arról, hogy megváltoztatta ciklusát a placebo hét kihagyásával, tehát azonnal újabb adag készítményt kezdtek alkalmazni az előző után. Mivel a hormonális fogamzásgátlók megakadályozzák a peteérést, az általuk tapasztalt vérzés nem „valódi" menstruáció, mely a megvastagodott méhnyálkahártya leválását kíséri, hanem hormonmegvonás miatti jelenség.


Léteznek olyan tabletták, amelyek meghosszabbítják a vérzések közötti időszakot. A cikluskiterjesztő készítmények szedői háromhavonta vagy akár csak évente egyszer tapasztalnak vérzést.


Azon nők közül, akik késleltették vagy szándékosan kihagyták a menstruációt, 50 százalék azért cselekedett így, mert el akarta kerülni a vérzést a hónap bizonyos napjain. 30 százalékuk egyéni preferenciát jelölt meg okként, míg 16,7 százalékuk el akarta kerülni a menstruációval járó kellemetlenségeket.


„Az eredmények hangsúlyozzák, hogy az egészségügyi szakembereknek alaposan ki kell kérdezniük a kombinált hormonkészítmények alkalmazóit, miként használják erre a célra az adott módszert" - mondta Christopher Minson pszichológus professzor. „A jelenség megértésével az orvosok tájékoztathatják a ciklus meghosszabbítására elérhető lehetőségekről az érintetteket" - tette hozzá.


A szakértői tanácsadás fontos lehet, mivel a menstruációt szándékosan kihagyó nők 53 százaléka baráti, családi vagy egyéb laikus tanácsra cselekedett így. A ciklus kitolásának, illetve a menstruáció kihagyásának köztes vagy egyéb rendellenes vérzés lehet a következménye, illetve nehezebb megállapítani a fogamzásgátló ellenére bekövetkező terhesség tényét is.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Bödecs Péter Szülészet-nőgyógyászat... Bödecs Péter Győr