Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Hétéves programot indít Kanada a szívbetegségek ellen

2009. 03. 18 12:06 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Kanada hadat üzen a szívbetegségeknek
A kanadai kormány hét év alatt 700 millió dollárt kíván költeni az országban első számú halálokot jelentő szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítására. "Kanada szívegészségügyének stratégiai- és munkaterve" ezt elsősorban azzal tudja elérni, ha sikerül az embereket egészségesebb életmódra rászoktatni.
Mint minden, iparilag fejlett országban, a kanadaiak többsége is szív- és érbetegségben fejezi be az életét és gyakran fiatalabb életkorban, mint ami a születéskor várható életkilátásban szerepel. Az egészségügyi kormányzat 2006-ban összehívott egy bizottságot, hogy olyan munkatervet dolgozzon ki, amelynek végrehajtásával a szív- és érrendszeri halálozás jelentősen csökkenthető.

A bizottság szakértői figyelembe vették, hogy most nem a régi, járványokat okozó betegségekről van szó, amelyeknek a megismert kórokozóját, mint a tbc-bacilust, vagy a HIV-vírust elpusztítva a betegség megszüntethető. A szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa megelőzéséhez azokat a kockázati tényezőket kell az emberek életéből kiiktatni, amelyek hozzájárulnak az érelmeszesedés kifejlődéséhez.

A statisztikák szerint 20 éves kora után tíz kanadai állampolgárból kilencnek legalább egy jól ismert rizikófaktora van. Ezek között szerepel az egészségtelen táplálkozás, ami szerepet játszik a kedvezőtlen vérzsírszint és az elhízás kifejlődésében, a magas vérnyomás, illetve a nem megfelelően rendbentartott cukorbetegség, a dohányzás és mind gyakrabban bizonyos kábítószerek, mint például a heroin.

A terv szerint 2015-ben 20 százalékkal több kanadai eszik naponta legalább öt adagnyi zöldséget és gyümölcsöt, és hasonló arányban növekszik azok száma, akiknek életében a rendszeres testmozgás napi elfoglaltságot jelent.

Elképzelések szerint a beavatkozások eredményeként 2015-ben a szív- és érrendszeri halálozás Kanadában 25 százalékkal csökken és a felnőttkori magas vérnyomás harmadával lesz ritkább. Ehhez természetesen szükség van arra is, hogy a társadalomban a vérnyomásmérés, mint a legköltséghatékonyabb szűrővizsgálat mindenkinél rendszeresen megtörténjen.

Az ambiciózus munkaterv nem olcsó, de a szakértők véleménye szerint közvetlenül és közvetetten 22 milliárd dollárnyi megtakarítást hozna Kanadának és még több előnyt jelentene polgárainak egészsége szempontjából.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Palla Roland Háziorvostan... Palla Roland Győrújbarát