Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Hétéves programot indít Kanada a szívbetegségek ellen

2009. 03. 18 12:06 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Kanada hadat üzen a szívbetegségeknek
A kanadai kormány hét év alatt 700 millió dollárt kíván költeni az országban első számú halálokot jelentő szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítására. "Kanada szívegészségügyének stratégiai- és munkaterve" ezt elsősorban azzal tudja elérni, ha sikerül az embereket egészségesebb életmódra rászoktatni.
Mint minden, iparilag fejlett országban, a kanadaiak többsége is szív- és érbetegségben fejezi be az életét és gyakran fiatalabb életkorban, mint ami a születéskor várható életkilátásban szerepel. Az egészségügyi kormányzat 2006-ban összehívott egy bizottságot, hogy olyan munkatervet dolgozzon ki, amelynek végrehajtásával a szív- és érrendszeri halálozás jelentősen csökkenthető.

A bizottság szakértői figyelembe vették, hogy most nem a régi, járványokat okozó betegségekről van szó, amelyeknek a megismert kórokozóját, mint a tbc-bacilust, vagy a HIV-vírust elpusztítva a betegség megszüntethető. A szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa megelőzéséhez azokat a kockázati tényezőket kell az emberek életéből kiiktatni, amelyek hozzájárulnak az érelmeszesedés kifejlődéséhez.

A statisztikák szerint 20 éves kora után tíz kanadai állampolgárból kilencnek legalább egy jól ismert rizikófaktora van. Ezek között szerepel az egészségtelen táplálkozás, ami szerepet játszik a kedvezőtlen vérzsírszint és az elhízás kifejlődésében, a magas vérnyomás, illetve a nem megfelelően rendbentartott cukorbetegség, a dohányzás és mind gyakrabban bizonyos kábítószerek, mint például a heroin.

A terv szerint 2015-ben 20 százalékkal több kanadai eszik naponta legalább öt adagnyi zöldséget és gyümölcsöt, és hasonló arányban növekszik azok száma, akiknek életében a rendszeres testmozgás napi elfoglaltságot jelent.

Elképzelések szerint a beavatkozások eredményeként 2015-ben a szív- és érrendszeri halálozás Kanadában 25 százalékkal csökken és a felnőttkori magas vérnyomás harmadával lesz ritkább. Ehhez természetesen szükség van arra is, hogy a társadalomban a vérnyomásmérés, mint a legköltséghatékonyabb szűrővizsgálat mindenkinél rendszeresen megtörténjen.

Az ambiciózus munkaterv nem olcsó, de a szakértők véleménye szerint közvetlenül és közvetetten 22 milliárd dollárnyi megtakarítást hozna Kanadának és még több előnyt jelentene polgárainak egészsége szempontjából.