Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Hematometra

Nyomtatás
név Hematometra
latin név Haematometra
csoport Szülészet-nőgyógyászati betegségek
szakterület Szülészet-nőgyógyászat
hematometra_jpg_201105251704073398

leírás

Betegség leírása

A kórképek számtalan betegség, kórállapot hatására kialakulhatnak. Jelentőségüket az adja, hogy a beteg számára rendkívül kellemetlen szubjektív panaszokat okoznak, vagy szövődményükként igen súlyos állapotok jöhetnek létre.

Haematometrának a méh (uterus) űrét kitöltő, ott felszaporodott decomponálódott vérgyülemet nevezzük.

A haematometra létrejöhet a genitális szervek különféle fejlődési rendellenessége hatására, de megfigyelhető szerzett kórállapotok szövődményeként is.
A hüvely fejlődésének elmaradása (aplasia vaginae) esetén a Müller csövek farki (caudális) végének fejlődési zavaráról van szó. A hüvely fejlődési rendellenessége állhat önmagában, de társulhat hozzá a méh apláziája (fejlődés elmaradása) is. Amennyiben az elváltozás izoláltan áll fenn, s a fejlődési rendellenességet okozó ártalom (noxa) a genitális traktus felsőbb régióiban nem okoz elváltozást, úgy a menstruáció megindulása (menarche) után hematometra alakul ki.

A hymenális gyűrű atresiája (szűzhártya fejlődési zavara), ugyancsak oka lehet haematometra kialakulásának. Ekkor a képet haematocolpos, azaz véres hüvely kialakulása színezi.
A hüvely és a méhszáj bármilyen jellegű, hegesedéssel gyógyuló traumás sérülése, sebzése, vagy esetenként műtéte ugyancsak etiológiai faktorként szerepelhet. Így a méh csonkolásával járó műtétek, méhnyak záró műtétek ritka szövődményeként megfigyelhető. Ugyancsak leírták, mint hysteroscopos endometrium ablaciós beavatkozás (méh üregében végzett endoszkópos műtét), ill. terhesség megszakítás 3%-ban előforduló szövődményét. Méhnyak (cervix) rák miatt alkalmazott radioterápia szövődményeként is kialakulhat a kórkép.

A iatrogen (orvosi beavatkozás hatására bekövetkező) hatások mellett nőgyógyászati megbetegedések is vezethetnek haematometra kialakulásához. Megszületőben lévő submucosus myoma göb (nyálkahártya alatti kötőszövet daganata), ill. endometrium polyp (méhnyálkahártya polip) a cervix (méhnyak) csatorna elzárásával, míg endometrium carcinoma (méhnyálkahártya daganata) a méhnyak szűkületével okozhatja kórkép kialakulását.

A kórkép kialakulásában, a genitális traktus különböző magasságban történő okklúziója játszik szerepet. Az elzáródás hatására a normális menstruációs váladék kiürülése akadályozott, annak felszaporodása figyelhető meg a méh űrében. A tünetekért és szövődményekért a pangó váladék a felelős.

Betegség tünetei

A kórkép tüneteire jellemző a görcsös alhasi fájdalommal járó primer, vagy szekunder amenorrhoea (menstruáció elmaradása).
A méh tapintásra érzékeny.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek