Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Harc a női szívekért, az infarktus ellen

2009. 04. 25 08:28 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Magyarországon a 40 feletti nők között a halálesetek 60 százalékát a sokszor alattomos, meglepetésszerűen támadó szív- és érrendszeri betegségek okozzák. A Harc a Női Szívekért Alapítvány egy olyan ingyenes szűrőprogramot indított el, amely a prevenció segítségével hosszú távon több ezer nő életét mentheti meg - hangzott el azon a pénteki tájékoztatón, amelyen ismertették a program legfontosabb elemeit.
Ma több nő veszti életét szívizom-infarktus vagy szélütés következtében Magyarországon, mint a rettegett emlőrák vagy méhnyakrák miatt. A viszonylag fiatal nők halála megelőzhető lenne korai diagnosztizálással, kezeléssel és életmódváltással - mondta Császár Albert professzor, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Amint az MTI tudósítójának a professzor megjegyezte, bizonyos betegségek is figyelmeztethetnek a veszélyre: például egyes szívritmuszavarok is hajlamosítanak az infarktusra.

A legnagyobb veszély abban rejlik, hogy az asszonyok jobban bírják a fájdalmat, gyakran ügyet sem vetnek a szokásos figyelmeztető jelekre, amelyek az infarktust rendszerint megelőzik; a menopauza idején elhíznak, nem sportolnak és étkezésük sem ideális. Masszi Gabriella kardiológus főorvos szerint általános rosszullét és jellegzetes mellkasi kellemetlenségérzet előzi meg az infarktust, amit nem mindenki gondol a veszedelmes betegség előjelének.

Sajnos az asszonyok többsége nem is tudja, hogy veszélyeztetett - hangsúlyozta Ács Nándor egyetemi docens a pénteki eseményen. - Sokan azt gondolják, hogy az infarktus és más szív- és érrendszeri betegségek csak a férfiakat sújtják. Ezért indítottuk útjára a Női Szív Programot. Arra törekszünk, hogy felhívjuk a veszélyeztetett nők, a média és az egészségügy minden szereplőjének a figyelmét erre a problémára.

Az ingyenes szűrővizsgálatok az ország 15 helyszínén, 10 városban vehetők igénybe, és éves szinten 15 ezer nő szűrését teszik lehetővé. A programot a Magyar Kardiológus Társaság és a Magyar Menopauza Társaság is támogatja.

További információk a weboldalon érhetők el.