Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Hajhullás

Nyomtatás
név Hajhullás
latin név Trichomadesis, effluvium, capillorum, deffluvium capillorum
csoport
szakterület

leírás

Hajhullásnak nevezzük az élettani hajváltás mértékénél nagyobb fokú hajhullást, amelyet el kell határolni a kopaszságtól (alopecia). Amíg a hajhullás egy folyamat, a kopaszság egy állapot.

Átlagosan 60-100 hajszálat hullatunk el naponta, de természetes, hogy fésülködéskor, vagy hajmosáskor többet veszítünk.

Normálistól eltérő hajhullásról akkor beszélhetünk, ha a korábbiaknál jobban hullik a hajunk, minőségében fénytelenné, töredezetté válik, ha reggel párnán sok hajszálat találunk, vagy esetleges kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban szakad ki hajunk. Ezek azok a helyzetek, amikor érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.

Ez a jelenség nőket, férfiakat egyaránt érzékenyen érinti. Bizonyos mértékű hajhullás teljesen természetes, egyes esetekben azonban komoly kórképek kísérője, figyelmeztető jele is lehet, mint például a pajzsmirigybetegségek.

A hajhullásnak számos oka lehet, sokféle tényező válthatja ki, ilyenek a hormonok, fogamzásgátlók, autoimmun betegségek, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, táplálkozási rendellenességek, drasztikus fogyókúra, magas láz, vitamin és más fontos (pl.: vas) hiányok, stb. Az okok felderítéséhez tanácsos góckutatást kell végezni. A góc akkor alakul ki a szervezetben, ha egy mikroorganizmus, vírus, baktérium, gomba helyi gyulladást okoz, amit szervezetünk nem tud legyőzni. Külsőleg pedig okozhatják samponok, hajápoló szerek, lakkok, dezodorok, stb.

A leggyakoribbak a fogászati gócok, de jelentős szerepet játszhat az orr, garat, homlok- és arcüreg, epehólyag-gyulladás is.

Sok magyar és nemzetközi kísérletek igazolták, hogy a pajzsmirigy hormonjainak jelentős szerepe van a haj növekedésében, a hajhullás megállításában.

Figyeljünk a jelekre: a száraz, ritka haj, a fáradékonyság, koncentrációs képesség romlása, a lelassult anyagcsere, mozgás, beszéd és gondolkodás, aluszékonyság, hízás, székrekedés, fázékonyság, csökkent nemi vágy (libidó), töredezett körmök, ödémák a test különböző részein, hideg, száraz, sápadt, durva bőr, a pajzsmirigyhormon szint csökkenésére, a pajzsmirigy alulműködésére utalhat

A haj növekedésének alapja a hajhagyma, amelynek képződését számos örökletes és hormonális tényező befolyásolja.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek