Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

H1N1 influenza

Nyomtatás
név H1N1 influenza
latin név -
csoport Fertőző betegségek
szakterület Háziorvostan, Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Infektológia
h1n1_jpg_201105251637196794

leírás

Betegség leírása

A H1N1 influenza első eseteit 2009 tavaszán Mexikóban diagnosztizálták, ahol 1 hónap alatt kb. 2500-an szenvedtek súlyos tüdőgyulladásban influenza miatt, és 100-an haltak meg a betegségben.

A betegséget egy új típusú influenza A (H1N1) okozta, amely rövid idő alatt az egész világot behálózta. Nem sikerült megállapítani a vírus pontos eredetét, korábban ezt a vírust még sem emberben, sem állatban nem azonosították, de egyes szerkezeti elemei a sertéseket megbetegítő influenzához hasonlóak.

A vírus gyors terjedésre képes, szinte mindenkit megbetegít. A szezonális influenzával összehasonlítva azonban a 25 év alatti korosztályban fordulnak elő nagyobb arányban a megbetegedések.

A betegséget cseppfertőzéssel, azaz a fertőzött levegőszemcséket belélegezve kaphatjuk el. A lappangási idő 1-4 nap, a tünetek átlagosan 7 napig tartanak. A beteg a tünetek megjelenése előtt egy-két nappal már fertőz és a tünetek megjelenése után átlagosan 5-7 napig terjeszti a betegséget. A tünetek a szezonális influenzához hasonlóak, de gyakrabban fordulhat elő hányás és hasmenés, elsősorban gyermekek esetében. A H1N1 influenza enyhe betegségtől kezdve az egészen súlyos állapotig terjedve okozhat eltéréseket.

A vírus elsősorban az alsó légutakat és a tüdő léghólyagocskáinak sejtjeit közvetlenül fertőzi - ezért a szövődménye leggyakrabban tüdőgyulladás, amely súlyos esetben tüdővérzést és légzési elégtelenséget okozhat.

A rizikócsoportok, akiknél súlyos lefolyás fordulhat elő:
• várandósok/terhesek esetén 10x a kockázat! Minden 6. kismama meghalhat a fertőzés következtében.
• 5 év alatti gyermekek
• asztmások
• cukorbetegek
• szívbetegek
• vesebetegségben szenvedők
• immunrendszert gyengítő (kemoterápia, biológiai terápia, szteroid kezelés) kezelésben részesülők
• neuro-pszichiátriai betegségben szenvedők
• A 65 évnél idősebbek ugyan kevésbé betegednek meg a H1N1 influenzától, azonban a komplikációk szempontjából szintén rizikócsoportba sorolandók.

Fontos tudni, hogy a terhesség 2.-4. hónapjában jelentkező magas láz fejlődési rendellenességet - szívhibát, farkastorkot, gerinchasadékot stb. - okozhat a magzatnál.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek